Grungi RPG blogja

Ez a blog azért született, hogy megoszthassam véleményemet a világgal a szerepjátékokról. Bemutatók, kiegészítők, kalandok, beszámolók. Esetleg néha elkalandozok hasonló területekre, mint a táblás játékok például.

Friss topikok

Fénytelen Citadella 5E

2017.10.08. 12:04 grungi

Üdv,

Eltelt sok idő és ezalatt egy új csapattal lejátszottuk a Fénytelen Citadella című klasszikus, egyesek szerint nem annyira kiváló darabot. Sajnos idő hiányában gyári modulokhoz szoktam fordulni és ezért esett a választás erre a műre. Ráadásul a tavasszal megjelent modulcsomag keretében megvásárolható Roll20-on, akár magában is, hogy ne kelljen az egész pakkot megvenni egyetlen kalandért. A kalandot nem fejeztük be még, de 1-2 alkalom van hátra és a főküldetés már kész, csak egy-két mellékes hely van hátra és a visszatérés a megbízóhoz, ezért gondoltam írok egy posztot.

Itt megtaláljátok a nevezett terméket:

toyp.jpg

Jóval tovább tartott a játék, mint gondoltam. Ennek több oka is volt: 1. Kevés szabadidő, 2. A résztvevők ideje nem mindig fedte egymást. 3. Nyaralások. 4. Ineffektív időfelhasználás. Utóbbit majd kicsit kifejtem a végén.

Előkészületek és a csapat:

A kalandot Neverwintertől keletre helyeztem el, hogy esetleg könnyen bekapcsolódhassunk a phandalini kampányba, ha esetleg 5. szint előtt végzünk, kihagyva a bevezető részeit annak a történetnek. Jelenleg 3. szint elején vannak a karakterek. Egy félork harcos (Battlemaster), Tyr Papja (warpriest), Egy félelf Ranger és egy meghatározhatatlan identitású Warlock. Utóbbi eredetileg embernek készült és Great Old One patront választott, de nem tetszett neki a Patron jelleme, legalábbis azt amit eddig látott belőle, ezért átírta a karakter hátterét. Én engedtem neki, mert nem tervezem hosszútávon az együttműködést ezzel a partival, tehát nincs jelentősége a továbbiakban.

sunless.png

A kaland(spoiler):

Ez a történet egy Druidáról Belakról és az ő különleges fájáról szól. Belak az őrült druida beköltözött egy ősi romba, ahol az uralma alá hajtott egy kisebb goblin törzset, akik ráadásul hadban állnak egy kobold törzzsel. Ez a másik frakció a romok másik felét uralja, ígí képezve egy állóháborút a két törzs között. Belak látszólag nem foglalkozik ezzel, őt csak a fa és a gyermekei érdeklik. A különleges teremtmény képes elbájolni egy nap alatt párkit és onnantól annak élete és akarata Belak akaratától függ. A másik csodálatos képessége, hogy évente egyszer gyümölcsöt terem, amit a goblinok eladnak a környékbelieknek, azok elültetik és a kikelt növényből élő gonosz bokrok keletkeznek, amelyeket szintén az őrült Druida irányít.

A karakterek ebbe a szituációba keveredtek bele. A csapat a közeli kisvárosban formálódott, a papot követte a ranger valamilyen homályos megbízás alapján, a harcost pedig a kocsmában szedték fel. Kaptak egy megbízást egy helyi nemestől, hogy szálljanak alá a Citadellába és nyomozzák ki, hogy mi történt a rokonával. El is indultak némi diskurzus után, útközben belefutottak a warlock-ba, akit meg kellett menteni a bokroktól. Közben utolérte őket a ranger, aki tisztes távolból követte őket. Mire odaértek a bejárathoz már együtt volt a csapat, igaz a bizalom még nem volt meg. Maga a rom az egy elsüllyedt épületegyüttes. Két szint, az első lakórész lehetett, ami alatta van pedig félig barlang félig valami pince lehetett régen.

Pihentek az indulás előtt és leereszkedtek az odakészített köteleken. Patkányokba, Mephitekbe és Koboldokba botlottak az első részeken. Rögtön támadtak mindenre, pedig elvileg tárgyalni akartak az értelmes lényekkel. Kialakult egy háborús helyzet a Koboldokkal, amit sikeresen megnyertek. Viszont a Koboldok vezetője elmenekült testőreivel és megmaradt népével az éjsötétbe. Magával vitte a kincseit is és a kulcsot, ahhoz a kriptához, ahol a egy Sárkánypap nyugszik. Így elvesztettek egy jó lehetőséget xp-re és loot-ra. Folytatták az utat a goblinok felé. Mielőtt megtámadták volna őket a warlock majdnem belehalt egy patkánytámadásba. Nem öltem meg, mert akkor szoktam (egyszer volt rá példa csak :) ) véglegesen kivégezni egy karakter, ha az egész parti fekszik és semmi nem indokolja, hogy Deus ex Machina-t vessek be.
No de következtek a goblinok, véres harcokban kiírtották a goblin harcosokat, a common goblinok elmenekültek. Megmentették azt a sárkánykölyköt, amit a zöldbőrűek raboltak a koboldoktól és fogolyként tartották a börtönben. Innen kimentették Erky-t a kiváncsi gnómot, aki jó társuk lett a kalandra.
Miután elintézték a törzset, leereszkedtek egy szinttel lejjebb. Teremről-teremre haladtak és szereztek sok xp-t, loot-ot. Volt egy italuk is, amiről azt hitték, hogy gyógyítja a fa által okozott uralmat. Közben kiderültek részletek az előző kalandozócsapatról is, aminek tagja volt a keresett rokon.

Bossfight:

Végül rövid úton elérték a kertet, ahol a druida székelt. Megkezdődött a bossfight. Itt követte el a pap a legnagyobb botorságot, ami volt a kaland közben. Berohant a druidához és megpróbálta 1-2 kör alatt leütni, hátha megszünteti ezzel az átkot.  Ráadásul nem volt a csapat fullon érthetetlen okokból. Nem tudta, hogy csak a fa megsemmisülésével történhet ez és akkor is meghalnak az áldozatok, mert az életüket a fához kötötte a mágia.
A bossfight első felvonásának az lett az eredménye, hogy elfogták a papot és rákötözték a fára. A többiek nagy nehezen visszavonultak. Míg a warlock el volt foglalva a patronnal a ranger és a harcos Erky segítségével, aki egyébként szintén papi képességű karakter visszamentek és a megtizedelt ellent felkoncolták. Ez úgy volt lehetséges, hogy iszonyatosan jókat dobtak, plusz volt egy hetük elemezni a helyzetet. Ami ugye szintén egy fekete pont, mert folyton a hátam mögött konspiráltak.
Itt én is elkövettem egy hibát, a druida egyik minionja a varázslónő utolsó kísérlete egy sleep volt és nem figyeltem, hogy a lovag a másik minion a legkisebb HP-jű a hatótávban és ő aludt el. :( Így elfogták őket, de hogy ne legyen hosszúéletű a győzelem a druida egyik könyve csapdázott volt egy robbanó rúnával. Mikor Erky tanulmányozni akarta felrobbant és végzett a két fogollyal. A varázslónő ráadásul a keresett rokon volt. A többiek sérültek, de túlélték és egy long rest után el is múlt(!) a sebzés hatása. Ugye milyen vicces az 5E.

Most ott tartunk, hogy kifele tart a parti és a hiányzó részeket derítik fel.

Tanulságok:

Nagyon minmaxolós partival nem szabad kezdeni. Itt még az is tetézte a dolgot, hogy Magus vonalról érkeztek és olyan dolgokat kérdőjeleztek meg amik alapjai a rendszernek. Nem elégedtek meg azzal a válasszal, hogy ez az absztrakció része és a szórakozás a cél, nem a realizmus. Rengeteg idő ment el a szabályelemzéssel és panaszáradattal. Sokszor egymást is támadták, mert nehogy jobb legyen a másiknak alapon. Másrészt hiányolták a leírásokat, holott állandóan ők kiabáltak közbe, hogy megnézem,kinyitom,megvizsgálom. Legtöbb esetben ők zökkentettek ki a leírásból és utána már nem tudtam visszatérni a leíráshoz, mert elsodródtunk.

A helyszín:

Roll20-on játsszuk a kalandot, de élőben asztalnál, méghozzá különböző nyilvános helyeken. (Pl. Barcraft) Jó-Jó, de jobb ha otthon, vagy valami hasonló nyugodt helyeken történik a játék. Pl. amikor mellettünk táncikáltak kislányok valami PS-es játékkal és a kamera befogta az arcomat és berakott Player1-nak az bizarr volt. :) Elég komoly pénzeket kérnek az italokért, de adnak mindenféle izgalmas potion-t, nekem a limonádé tetszett. Cserébe nem kérnek teremdíjat, olyan kaját rendelsz amilyet akarsz, játszhatsz mindenféle konzollal és hangulatos.

Én az után a kaland után egy másik csapatban fogok részt venni, végre játékosként. Remélem itt nem lesznek ilyen viták.

csata.jpg

Lost Mines of Phandelver tapasztalatok - DnD 5

2017.03.27. 22:18 grungi

!Spoilel alert! Ez a cikk csak mesélőknek ajánlott!

Lemeséltem a címbeli kalandot 1.5 alkalommal az elmúlt fél évben. Vegyesek a tapasztalataim, voltak jó és negatív élményeim a kalanddal kapcsolatban. 

Roll20 felületen vettem meg a kalandot kb. 6K értékben. A digitális kiadással nagyon elégedett vagyok. Mindent előkészítettek az alkotók. Gyakorlatilag ha példakarakterekkel akarunk játszani, akkor csak nevet kell adni és indulhat a menet.

Az első csapat példakarakterekkel indult, addig másik esetében saját gyártású karakterekkel vágtak neki a kalandnak. Érdekes tapasztalat volt kétféle megoldást látni.

A történet dióhéjban annyi, hogy Neverwinterben él egy tehetős törpe, akit Gundrennek hívnak és megbízza a karaktereket, hogy vigyenek egy szállítmányt Phandalinba, ami nincs messze a nagyvárostól. Ez egy komoly kalandsorozatot indít el, amiben szerepet játszik egy elveszettnek hitt bánya is, ahogy a cím is mutatja. Többet nem árulnék el, mert megharagszanak egyesek a spoiler miatt.

A kaland során eljutunk pár dungeonbe és lehetőségünk van egy-két kisebb közösség életének megjobbítására. Értsd: küldetéseket kaphatunk NPC-ktől, amiket megoldva anyagi és kapcsolati tőkéhez juthatunk. Alapvetően jó oldalról jövő karaktereknek ajánlott, de a visszafogottan pénzéhes bandák is könnyen beilleszkednek a történetbe, hiszen ez a DnD alapkoncepciója. A gátlástalan harácsolás átgázolva mindenféle társadalomból kirekesztett hátrányos helyzetű lény hulláján.  Mint orkok, goblinok, bogármedvék, stb. A kaland felvonultat több ilyen klasszikus ellenfelet is, hogy ismerős legyen a régi játékosoknak is. Persze van egy-két újdonság is, hogy azért legyen para is a rutinosoknak is.
Természetesen a modul elsősorban kezdőknek íródott, olyannyira, hogy kezdő mesélőknek is ajánlott. Kellően túlírt (64 oldal), hogy aki még sohasem mesélt azok is megkapják instrukciókat. Igaz én magam sokszor elvesztem benne egy információ után kutatva, hogy kinek mit kell mondani egy adott helyzetben.

Innentől tényleg csak mesélők olvassák!

A labirintusok egész nehezek lehetnek egy jó mesélő kezében. Ha élő és gondolkodó ellenfelekként mozgatjuk a szörnyeket, akik együttműködnek, akkor a játékos karaktereket meg tudjuk szorongatni. Nem tobzódnak mágikus arzenálban, inkább túlerővel gazdálkodhatnak. Illetve meg lehet zavarni a PC-ket távolsági fegyverekkel, esetleges bekerítéssel. Mindegyik helyszín ad lehetőséget ezekre a taktikákra. Csapdákat nem nagyon állítanak, talán azért mert a kalandok a zöldbőrüek otthonaiban játszódnak.

A fő történetben Phandalin városa adja a bázist, innen indulnak a kalandok. Több olyan mellékszál van amit érdemes felvenni, hogy a végére kellő mennyiségű xp-t gyűjtsenek össze a PC-k. Ez az egyik kihívás a mesélő részére, mert nálam a játékosok elsősorban a főtörténetre koncentráltak. Van benne logika, hiszen kicsit metázás ha a karakterek azért oldanak meg egy feladatot, hogy szintet lépjenek, másik oldalról a főfeladat sem tűnik egy ráérős dolognak.(Ráér, de ezt a karakterek nem tudhatják.) Talán szerencsésebb lett volna úgy felépíteni a főszálat, hogy több kisebb feladat megoldása, esetleg több tárgy összegyűjtése tenné lehetővé a főfeladat végére jutását. A mi csapatunk is kihagyta a mellékküldetéseket, amikor játékosként vettem részt a kalandban, a fenti okok miatt, kicsit gyengék is voltunk a végén. A mellékfeladatok egyébként változó minőségűek és nehézségűek. Van amikor egy tárgyat kell elvinni, de van olyan, ahol komolyabb harcok alakulhatnak ki. Mert ugye a küzdelem kell, hogy a történet alapja legyen. Cserébe a karakterek mindenféle titkos, kevésbé titkos szervezetekbe kaphatnak meghívót, ha sikeresen teljesítik a feladatokat és válogathatnak a megkeresésekben.

A főszál viszont elég csőkaland, helyszínről helyszínre kell haladni, kipucolni és megtalálni a kulcsot a következő helyszínhez. Ezen a két miniboss kavarása tud változtatni. Az üvegbotos és a doppelganger jól meg tudja keverni a lapokat rendesen. A végső csatában viszont kicsit csalódtam, a Fekete Pók szerintem nem a legkomolyabb ellenfél. (Nem volt semmi crowd control varázslata.) A bányában található több olyan ellenfél, amelyek izgalmasabbak. A 6*6-os helységbe beszorított 2*2-es óriáspókok meg egyenesen illúziórombolók voltak. Ugyanis minden folyosó 1 mező széles, ergo a pókok a teremben nem tudnak semmit csinálni, csak kifele lődöznek hálót. A karakterek vigyorogva intézték el őket távolról. A vezető rpg kiadócégtől többet vártam volna. Persze tudom ez egy tutorial.

A játék közben szereztünk általános tapasztalatokat a rendszerrel kapcsolatban is. Egy részét már említettem már, de írok még néhányat. Látszik, hogy azért nyirbálták vissza a feat-eket, hogy ne legyen bonyolult a rendszer. Sajnos azért van pár alrendszer, ami azért mégis bonyolítja a helyzetet. Pl. a harcos alkasztja a battlemaster. Összehasonlítva a championnal, aki egyetlen kritikuscsökkentést kap, a battlemaster kap egy képességcsokrot, amit egy külön erőforrásból kezel. 
A varázshasználók kicsit még előnyösebb helyzetben vannak a harcosokkal szemben. Pl.: Mage: Mage Armor: fix 16 AC, képesség ideiglenes HP gyűjtésére előtt varázslatok után, Shield varázslat, instant rövidtávú teleport, ha épp rossz helyre kerül a csatában.
A kivégzés hiánya mint játékelem is fura volt (mesélőként azért nem teljesen hiányzott, inkább a PC-k hiányolták), hiába kerül egy karakter földre eszméletlen, lekötözve, stb. Nem lehet megölni egy csapással. (Csak előnnyel támadás van.) Még akkor is, ha 0 HP-n tanyázik az áldozat. A találatok a halál elleni mentő sikertelen jelzőket szaporítják. (Normál sebzés 1-el, kritikus 2-vel.) Igaz ebből 3 halált jelent és még akkor is halott a karakter, ha a 0-n bekapott sebzés nagyobb mint a HP max. Szóval elég komoly morális szabályok védik a karaktereket. Kivéve, ha nem vagy PC vagy fontos NPC, mert sima mob-ként azonnal meghaltál 0 HP-n. Minden szabály a harcban gyakorlatilag a táblás lebonyolítás köré van építve. Enélkül nehéz játszani. Igaz Roll20-on pont jó volt. Ekkor alakultak ki az ellenfelek körül köröző támadók, hogy nehogy megszakítót váltsanak ki, egy-egy kulcsfontosságú mezőt befoglaló karakterek, az "odaérek még?" optimalizálók. :) A kritikus sikertelenség nem vált ki semmi hátrányt a támadóra nézve, aztán ha közelharcba lősz akkor hátránnyal támadsz de nincs esélyed a szövetségest eltalálni, gyakorlatilag teljesen biztonságos. Mondjuk ennek köszönhetően sikerült a goblinjaimmal rendet lőni a PC-k között. Ritkán találtak, de sok lövésből csurrant pár sebzés. Néha ezt érezhettük, hogy hiány van képzettségekből, elsősorban olyanok vannak, amelyek a szorosan kapcsolódnak a kalandozáshoz. Mintha nem is létezne a kalandokon kívüli világ. Hosszútávon ez visszaüthet. Ugyanakkor a képzett és képzetlen használó között is az a vékony +2 azaz 10% különbség van, később ez nőni fog, de a +6-ot nem haladja meg, de az már ultratáp. A harci értékekben sincs jelentős különbség, felértékelődött a tehetségből (erő,ügyesség) származó támadóerő a tudásból/gyakorlásból eredővel szemben. (+2 fix eleinte) Kezdetben +6-nál nem lehet nagyobb a támadás és szintenként lassan nő. A proficiency +2-ről +3-ra az 5. szinten ugrik először.
Mondhatjuk, hogy mindez a gördülékenység miatt van, aminek tökéletesen megfelel a rendszer. Másrészt azért helyenként bonyolult (Mindenféle képességek,hátterek, hogy legyen crunch), más oldalról meg túl egyszerű.(harci és jártasság alrendszerek.)

A kaland összességében megfelel a célnak, alkalmas arra, hogy bevezesse a szerepjátékba, vagy csak a DnD-be az újdonsült játékosokat. Mély szerepjátékot, szövevényes történetet ne várjunk el tőle, ez nem volt cél. Helyette kapunk izgalmas csatajátékot és a Forgotten Realms papírmasé, de szórakoztató színes forgatagát kapjuk. Fight On! :)

NeuroSpasta - DnD 5 a cyberpunkban

2017.02.19. 14:27 grungi

A NeuroSpasta a Dias Ex Machina settingje az Ultramodern rpg szabályai szerint. Korábban már kiadták DnD 4 és Pathfinder alá, de most megérkezett az 5. kiadás szerint is. Mivel nekem ez a rendszer a legszimpatikusabb ezek közül, ezért ezt fogom ismertetni nektek. Előjáróban egy kis hangulatkeltő:

A világ kissé rajzfilmszerű steril anime utánérzés. Például bevallottan hatott rá a Ghost in the shell, ami egyébként az egyik kedvenc CP művem. Tehát a setting fő konfliktusai különböző 3 betűs szervezetek és államok között zajlanak. Cypberpunk toposznak megfelelően ez egy olyan világ, ahol minden manipulálható. Mindent átsző a politika és az intrika.

A középpontban egy fiktív autonóm városállam Archon áll, mint a jövő központja, ami az  az Egyesült Nemzetek részére épült. Az alapítás óta, az évek során a város a puskaporos hordójává vált és politikai feszültségnek és a
viszálynak. A karakterek beszállhatnak a küzdelembe a radikális csoportok vagy akár békefenntartók oldalán is.

A könyv tartalmaz néhány új szabályt, a világ fajainak leírását, új háttereket, egy új osztályt a Freedivert. Némi felszerelést: cyberware-t, programokat, Az ellenfelek leírásait. Végül maga a setting kifejtése történik. Az alapszabályokat az 5E SRD-ben és az Ultramodern szabálykönyvben találjuk.

A könyv a bevezetésben Archonról ejt pár szót. Ebben a városban 2091-ben járunk 10 évvel az alapítás után. Itt találjuk a az Egyesült Nemzetek az ENSZ modernkori változatának a központját. A legtöbb nemzet működtet itt követséget, ez elég jól biztosít  multikulti környezetet. Az egész várost a DPS biztonsági szervezet felügyeli. Rengeteg hasonló hárombetűs szervezet létezik a világban, a játékosok a bőség zavarában fognak lubickolni, ha ezek közül akarnak választani. Majd egy részletesebb timeline következik, ez is tobzódik az információban. A rossz hír, hogy ha megvalósul ez a koncepció, akkor helyi háborúk sorozata vár ránk a jövőben. :)
Majd a szószedet fejti ki a kapcsolódó fogalmakat, elsősorban a fent említett szervezetek neveit tartalmazza.

Az új szabályok elsősorban a hackelés/technika mentén alakulnak. Ami a legnagyobb újdonság, hogy minden és mindenki hackelhető, legyen az digitális, kibernetikus vagy természetes személy. Ezt a tevékenységet itt freediving-nek és a hacker karaktereket freediver-nek hívja a rendszer. Szerencsére a karakterek nem védtelenek a támadásokkal szemben, mindenkinek van egy firewall értéke ami az AC-nak felel meg a harcban.

A Második nagy fejezetben a könyv rátér a karakteralkotásra. Négy fajt különböztet meg: Neugenic(genetikailag módosított emberek), Prosthetic(kibernetikusan módosultak), True-born(természetes személyek), Virtuant(digitális polgárok). Ezek után bemutat pár világsepifikus hátteret, mint az afrikai olajbiztonságis, az ex-zsoldos, interpol ügynök, stb.

A Freediver kaszt következik a harmadik, Development fejezetben. Érzésem szerint ez az osztály, ami köré épül a játék. Ő a varázslónak megfelelő tag a csapatban. Azzal, hogy bárkit hackelni tud sokkal nagyobb eszköztára van mint a többi CP játékban. Programjaivall és képességeivel feltörni ,befolyásolni és leinformálni tudja az ellenfeleket. Szerintem ez az egyik legizgalmasabb része a könyvnek, szívesen kipróbálnék egy emberhackert. :) Vannak hozzá archetipusok is: Mindenféle kalapos hacker: fehér,szürke,fekete aki elsősorban a klasszikus computer zsoké, Dominator: ő a személyekre specializált,Ghost: transzhumán karakter, Robotologist: gépeket irányít.

Felszerelés: Robotok, implantok, fegyverek. A kibernetika egy SEED-nek (Synaptic Embedded
Electronic Device) nevezett rendszerre épül. (Gyak emberbe épített computer).  Ez az alap rendszer  és erre épülnek a jobbnál jobb extrák. Maga a SEED is rendelkezik képességekkel (pl.: vezetéknélküli kommunikáció, felvétel), de az implantok adják az igazi boost-ot. A cuccok között van firewall, teljes test átalakítás, megerősített váz, testi és neurális  implantok, stb. Mindenféle csúcs eszköz, amivel erősítheted a képességeidet. A józan ész, a mesélői korlátozások, a pénz és a SEED kapacitás szab csak gátat a tápolásnak. Az elnevezések tetszenek, kicsit emlékeztetnek a CP2020-ból ismert márkákra. Pl.: Kenbachi. a fejezet végén kifejti a könyv a kontaktokat, minden cyberpunk világ mozgatóit.

Az Ötödik fejezet a programokról szól, ezekkel támadnak és védekeznek, információt gyűjtenek a hackerek. Ezeknek is a SEED kapacitás határozza meg a telepített példányok számát. A szabályok lefektetik a program és vírusírás szabályait is.

A soron következő hatodik fejezet a különböző ellenfeleket tartalmazza. Van itt minden mi Szem-szájnak ingere. A házi robottól, szintetikus kéjnőn át a harci megarobotokig. Egyik kedvencem SHIIRO AOKI, aki egy kibernetizált misztikus ninjanő.Ez a fejezet tartalmaz még néhány olyan szervert/rendszert, ami komoly ellenfele lehet a hackereknek, mint a legendás Echelon.

A hetedik fejezet a történelemmel indít, amiből kiderül. hogy alakult ki a játék jelene. Utána Archon részletesebb leírása következik, a fejezet bemutatja részletesen a hét városrészt. Egy dekadens modern város képe tárul elénk ebben a fejezetben, ami kiválóan alkalmas posztmodern csaták megvívására. A városi életről szóló részben kitér a könyv az itt működő szervezetek, mint az Interpol vagy a DPS (Division of Public Safety: Az egyik antiterrorista szervezet.) tevékenységére is. Majd a hétköznapi élet vonatkozásait tárgyalja, mint a gazdaság, uralkodó nyelvek, virtuális személyek helyzete, cégek, stb.

A nyolcadik fejezet az ALPHA TEAM rátér a játékos karakterekre. Alapértelmezetten a PC-k a DPS keretein belül tevékenykednek, de én nem zárnám ki az alternatívákat sem, hiszen rengeteg lehetőséget kínál a szabálykönyv. A DPS-en belül komolyabb lehetőségeik vannak a karaktereknek, mozgásra, fegyverviseletre, hiszen ez a város elég rendpárti és korlátozza a polgárokat a saját és mások védelme érdekében.

Végezetül egy kalandon a DREAMS OF MAN-en keresztül mutatja be a könyv, hogy milyen egy "átlagos" DPS ügynök élete. 4-5 átlagosan 2. szintű karakterekre szabott történet akcióval és intrikával. Iráni nagykövetségen elkövetett terrortámadással indul, mikor beszállnak az akcióba a játékos karakterek, de természetesen a szálak szövevényesek és magasra vezetnek. :)

Remélem, hogy felkeltettem az érdeklődést a könyv iránt, ha igen akkor a következő linken be tudod szerezni:

http://www.drivethrurpg.com/product/204048/NeuroSpasta-5E

Kell hozzá az Ultramodern is:

http://www.drivethrurpg.com/product/190188/Ultramodern5-5th-Edition

Egyben olcsóbb:

http://www.drivethrurpg.com/product/204050/Ultramodern5--NeuroSpasta-5E-BUNDLE

Kiadó honlapja:

http://www.diasexmachina.com

Jó játékot!

Grungi

DnD 5 tapasztalatok

2017.01.23. 18:27 grungi

wallpaper_2560_x_1600_wallpaper.jpg

Üdv,

 

Elindítottam ezt a blogot, de rögtön cserbenhagytam. Most újra jelentkezem, hátha érdekel valakit még a szerepjáték témaköre.
Legutóbbi cikk óta sok dolog történt a DnD háza táján. Több forduló lement és kiadtak egy végleges változatot kiegészítőkkel, kalandokkal. Általánosságban elmondható, hogy egy közepesen egyszerű bonyolultságú rendszert sikerült összehozni. Azért írom ezt, mert rengeteg helyen leírták, hogy mennyire könnyű, mennyire áramvonalas. Ami a hardcore dnd fanok szempontjából tökéletesen igaz, de egy kívülről jövő már nem feltétlenül ezt látja.

Lássuk a részleteket.

A rendszer alapja maradt. d20+bónusz+szakértés(Proficiency)+módosítók vs. valamilyen DC. Ez kábé 16 éve így megy csak a hangsúlyokat tologatták. Most annyi változott, hogy úgy általában az értékek kisebbek lettek. A szakértelem egységes, kizárólag szinttől függő számadat lett, a módosítók nagy része eltűnt, helyette bejött az előny/hátrány rendszer. Utóbbi esetben ha előnyöd van dupla dobásból a jobb számít, hátrány esetén ugyanez, csak a rosszabb dobás. Ez könnyíti a játékot, de egybitessé teszi módosító rendszert. Persze léteznek számszerű módosítók is, mint pl. a fedezék, de erősen megnyirbálták őket. Ill. létezik még a passzív rendszer is, eddig az észlelésre láttam. 10+Wis. bónusz az észlelés értéke.

Osztályok: Erről nincs nagy tapasztalatom, de van egy-két osztály, ami kiemelkedik, pl.: A Druida. A Moon Druid az alakváltó képességével elég tápos az elején, talán középtávon kiegyenlítődik, de nincsenek nagy reményeim. Alapvetően kiegyensúlyozott a rendszer. Legalábbis a példakarakterek, de egyébként számít, hogy milyen értékekkel indulnak a karakterek. Leginkább abban, hogy átlagos esélyekkel indulnak a próbákon/harcban, vagy gyengékkel. Volt olyan, hogy a +4-es bónusszal (+6 attack) rendelkező elf íjjász sorozatban bukott támadásokat 15-16 ellen. Ennél nem nagyon van nagyobb AC az ellenfelek körében. Azt hiszem a Hobgoblinok 18-al szaladgálnak, igaz, ha eltalálják őket kifekszenek.
Másrészt az egyik főellenfél bukott kétszer hold person-t a harcos ellen és került túszként fogságba (sikeres grappling). Néha az az érzésem, hogy dungeons and incompetence kellene a játék nevének lennie.

A harc változott szerintem a legkevesebbet az előző kiadásokhoz képest. Annyi, hogy igyekeztek a legegyszerűbbre szabni, hogy ne kelljen rengeteg dolgot fejben tartani és számolgatni. Pl. kritikus esetén csak a kocka duplázódik és a kritikus küszöbszáma is ritkán csökken. (Nehogy az egységsugarú játékos/DM benézze. :) ) Meghalni pl. nem egyszerű, mert elég jó AC-kat lehet elérni, de ha 0-ra kerülsz akkor is min. 3 köröd van, hogy stabilizáljanak, ami egy cselekedet. Másrészt azzal, hogy a számokat alacsonyan tartják a dobások értéke továbbra is túl fontos és a szórás elég nagy. Volt olyan, hogy a játékosaim sokáig szenvedtek gyenge ellenfelekkel, máskor meg simán lecsaptak erős ellenfeleket. Pl. a starter set kalandjának első hobgoblin főboss megölése egy varázslat és egy kritikus ütés volt, de előtte a segédgoblinjai több csapást is kihevertek.
Pihenés kétféleképp lehet: short rest (min. 1 óra), long rest (min. 8 óra). Előbbinél kisebb képességek töltődnek és alkalom van kisebb gyógyulásra(xHD-nyi), a második esetben teljes gyógyulás és minden képesség visszatér. Dinamikussá teszi a játékot, bár kaptam már kritikát rá, hogy csatában nevetségesen nézne ki, hogy minden sebesült felkel másnap reggel függetlenül a sebeiről. Persze ebben a játékban nem foglalkozunk ilyen kicsinységekkel, inkább élvezzük az áramvonalas rendszer előnyeit. 3. kiadásban elég nyögvenyelős volt, hogy a karakterek napokig gyógyultak 1-2 órás kalandozásért a labirintusban. Itt ezzel nincs gond.

Mágiarendszer: Ami fura nekem, hogy a támadó varázslatok két féle koncepcióval működnek: A varázsló dob varázstámadást az ellenfél AC-ja ellen, ami hasonlóan számolódik, mint a közelharci támadás. (Prof.+Tul.bónusz). A másik a hagyományos, amikor a varázslat automatikusan talál, de mentővel lehet hatástalanítani. Gondolná az egyszeri fan, hogy az utóbbiak átkok,betegségek, egyéb rontások esetén érvényes, de egy egszerű Sacred Flame esetén is így van, ahol DEX a mentő alapja.

A memorizációs rendszer nagy örömömre felszabadult kissé a korábbi kötöttségből. Most már nem kell előre kimérni patikamérlegen, hogy milyen varázslatokat készít elő a varázshasználó darabra. Elég egy keretet meghatározni és abból gazdálkodik a napi profil alapján. Pl. A varázsló ismer 12 varázslatot, Napi szinten mondjuk 6-ot vethet be, ez mondjuk lehet 4 első és 2 második szintű. Reggel (ill. long rest után, ami legalább 8 órás pihenő) a varázsló meghatározza, hogy mely varázslatokból válogat napközben(ill. a következő long rest-ig). Pl. Egy pap akár az összes varázs slot-ját elköltheti mondjuk cure wounds-ra. Ha magasabb szinten lövi el mint az eredeti, akkor extra hatást kap. Semmi akadálya az egysíkú tüzérségeknek, vagy gyógyítógépeknek.

 

Első körben ennyi, majd mesélek a starter kalandjáról is.

 

Üdv,

 

G

 

DnD Next elemzés 2. rész - Osztályok

2013.02.03. 16:02 grungi

Üdv,


Ahogy ígértem a második részben a Next Osztályairól fogok írni. A jelenlegi verzióban a négy alaposztály (Fighter,Cleric,Rouge,Wizard) és a Monk kapott helyet. Az utóbbit nem tudom, hogy miért, talán mert így nem kell új mágiát kitalálni, elég ha bevezetnek pár pusztakezes és harcművész technikát.

Kezdjük a harcossal. Ez az osztály kap tulajdonságnövelést (Erő,Ügy,Eg) nem meglepő módon. Ha jól értem, egyet növelhet ezek közül. Kezdő HP-ja 10+Eg. ahogy korábban megszoktuk. Minden vértet és fegyvert használhat (beleértve a spec. katonai eszközöket is) A HD-ja D10, a támadás 1-5-ig mozog a 20.szintig bezárólag. Ahogy egyre erősebb növekszik a martial dice és a martial damage bónusz. Ezek alapból extra sebzést biztosítanak, de a kocka beváltható extra manőverre, mint a rapid shot vagy a whirlwind attack. Manővereket bizonyos szinteken tanul a harcos és lehet ad hoc választani, de van néhány előregyártott csomag mint a duelist, protector, vagy a slayer. Valamint Parry-t is kap első szinten és később 7. szinttől combat surge képességet amivel az extra kockát duplázhatja a karakter naponta egyszer.

A pap az erőre, egészségre, vagy a bölcsességre kap erősítést. Kezdő HP-ja 8+Eg.és D8 a hd.Páncélt nem viselhet alapból, de istenenként változik és fegyverből is csak az egyszerű csoportba tartozók elérhetőek. Támadása elég gyenge 0-2 között mozog az 1-20 szinteken. Viszont kap spellcasting bónuszt ami 1-5 ugyanezen tartományban. Ez az érték a varázslásnál hasznos, olyan esetekben ahol valamilyen mágikus támadás dobást kell tenni. Aztán van még a Chanel Divinity, ami sokrétű képesség, kezdetben naponta egyszer használható és lehet vele erősíteni a varázslatok átütő erejét, élőholtakat elűzni, élőket sebezni, láthatatlanná válni, mirror image, sebzést eliminálni. Később aztán naponta többször is használható egészen 5/nap maximumig. A papok is megkapják az  extra sebzéskockát, de később és gyengébb kivitelben, valamint manővereket nem kapnak hozzá. A varázslatokkal nem bánik bőkezűen a rendszer, kezdetben csak két első szintűt kap a pap és a végén se lesz 3-nál több. A magasabb varázsszinteken sem lesz tobzódás, ha jól számoltam 15 db varázslatot süthet el egy 20.szintű pap. Szerencsére az istenek kisegítik a szolgáikat. Ugyanis ezen felül még 5 db rendelkezésére áll a karakternek, amik fixek és nem számítanak bele a napi táblázat szerinti mágiákba. A rendszer csoportba sorolja az istenségeket így a dm-nek könnyű dolga van, ha npc-ket akar kidolgozni, mert csak besorolja a pap istenét egy típusba és aszerint dolgozza ki. Nem kell zsonglőrködnie a képességekkel, a rendszer megoldotta előre. Van gyógyító, harci, védelmező, fényhozó, stb. istenség. Ezek meghatározzák a chanel divinity használatát az extra varázslatokat, a fegyver és páncélhasználatot, a a papi trükköket (cantrips),  valamint ezen felül is ad képességet(Például a gyógyító istenség 2+szint extra gyógyerőt ad a gyógyvarázsokhoz).

Térjünk át a tolvajra. Tul. növekmények: Erő,Ügy, Int. Kezdő HP: 6+Eg. Szintenként: D6. Egyszerű fegyvereket és könnyű vérteket használhat. Harci értékei hasonló módon fejlődnek mint a harcosnál, csak ő sem használhat manővereket. Viszont extra sebzéskockát ő is kap. Kap egy rakás tolvaj képességet a harciak helyett aminek jó része persze használhatók a harcban csak itt a trükközésen van a  hangsúly. A tolvaj ebben a rendszerben is sokrétű, a bérgyilkostól a besurranóig minden kiépíthető belőle. Itt is csomagokban kapjuk az ajánlott sémákat amikből lehet építkezni. Szerintem nem érdemes nagyon eltérni tőlük, mert már az alapkönyvben lévő választék lefedi a nagy részét a lehetőségeknek.

Varázsló: Tul. növekmények: Int,Eg. Kezdő HP: 6+Eg. Szintenként: D6 mint a tolvajnak. Fegyverekből csak pár gyengébbet használhat mint a tőr, dart stb. Páncélt nem ölthet. Ezen rendszer szerint közelharci támadóértéke nem fejlődik, ami kissé meglepő számomra, helyette itt is a spellcasting bónusz nő. Egyedül a varázslás ami a spec. képessége. Ebből van bőven és a varászló tradíciók is finomítanak a képességeken. A sima wizardry tradícióval rendelkező varázsló több varázslatot tud használni (szintenként +1), addig az Evocation varázsló hatékonyabb a sebző varázslatok terén. Az illúzionista pedig erősebb trükköket tud és őt is nehezebben támadják ezen módon.

A Monk amolyan klasszikus keleti harcművész. Tul. növekmények: Böl.,Ügy. Kezdő HP: 8+Eg. Szintenként: D8. Fegyverekben erősen korlátozott, leginkább paraszti eszközök megengedettek. Harci értékei úgy alakulnak mint a harcosé és extra sebzéskocka is van. Valamint egy rakás gyilkolóképesség, melynek segítségével változatosan teheti el láb alól az ellenfeleket. Már első szinten beleszámít a védekezésébe a bölcsesség (!?) A Monastic tradition-nek köszönhetően ő is számos tradícióból választhat, melyek hangzatos nevűek és hasznosak a csatatéren. Szóval igazi pusztakezes-botos-cséphadarós gyilkológépet fejleszthetünk ki ezek segítségével.Ezek használatát a Ki korlátozza 1-6/nap 1-20 szint között a használat korlátja.


Nos úgy érzem ennyi elég is a Next osztályairól, szerintem ezek alapján már kaphatunk némi képet arról, hogy merre fejlődik a béta. szerintem hasonló bonyolultságú lesz mint a 3e, csak itt beépített mankókkal fogják támogatni a játékosokat, hogy ne kelljen minden képességet összemazsolázni. Elég ha az ajánlott csomagokból választasz. A wizards nem akarja elveszíteni a 3 és 4 kiadásokkal játszókat sem és meg akarja szólítani az oldschool réteget is.

Legközelebb a hátterek, skillek, featek dzsungelében próbálunk eligazodni.

DnD Next elemzés 1. rész - Alapok

2013.01.04. 20:12 grungi

Végre beindul ez a blog is. Első körben az új DnD a Next karakterlakotását veszem górcső alá. Mivel még béta állapotban van ezért még sok minden változhat. Én most a jelenlegi 2012.12.17.-es állapot szerint írom az elemzést. Ami nem változott jelentősen a többi kiadáshoz képest azt csak tőmondatban említem meg.
next1.jpg
Főjellemzők kidobása a most már klasszikusnak mondható 4D6-legkisebb módszerrel tehetjük meg esetleg pontelosztással vagy fix értékekkel dolgozunk: 15,14,13,12,10,8.
A pontelosztás így működik : Minden érték 8-ról indul és 27 pontot oszthat el a játékos súlyozva 9-es érték 1 pont, 10-es 2, stb. 14-től felfele már kettesével megy, hogy ne lehessen sok kiemelkedő értéket összegründolni.
Fajok: Szokásos: Ember,Törpe,Elf,Félszerzet. Fajok birtokolhatnak trait-eket, amik lehetnek főjellemző módosítók, vagy képességek. Sejtésem szerint nem lesz sokkal több az alapkönyveben. Ősi DnD hagyomány, hogy a PHB nem ad többet ennél. Tessék megvenni a többi könyvet is. :)
Osztályok: Alap osztályok: Fighter,Rouge,Cleric,Wizard és bejött legutóbb a Monk. Itt is érvényesül a minimalizmus. Playtest céljából tökéletes szerintem. A backgroundok így is annyira kitágítják a lehetőségeket, hogy nincs is nagyon szükség többre. De pl. a varázslók választhatnak iskolát, szóval alapból tartalmaz a rendszer egy hagyományos, egy amolyan elementalista és egy illuzionista varázslóiskolát.
Karakterek felvehetnek háttereket és specialitásokat, melyek további képességeket adnak és részletezik a karakteret. Ezek opcionálisak. Ezen kívül a skilleket is tanulhat a karakter, ezek jöhetnek az osztályból és a háttérből. A háttér inkább a korábbi életéből felszedett tudást szimbolizálja a specialitás pedig azt ahogyan a karakter dolgozik. Pl. lehet nemes (Noble) a hátterünk és mondjuk ehhez passzolóan Védelmező (Defender) a specünk.
next3.gif
A folyamat:
Főjellemzők kiosztása.
Harci értékek:
HP: (Harcos D10, Pap,Monk: D8, Tolvaj, Varázsló: D6)+Const bónusz
AC: Nem változott 10+Dex bónusz. Pajzs és Páncélok adódnak rá.
Kezdeményezés: Dex bónusz+kasztból és egyéb előnyből járó pont.
Attack: Class mod+STR (v. DEX)
Pl: 1-20 szinteken a Fighter 1-5, de pl. a Wizard nem kap semmit, csak az erejére, vagy az ügyességére hagyatkozhat..
Szóval ezen a téren csökkent a különbség a kasztok között, de a szörnyek se rendelkeznek túl nagy AC-val, így a harcosok még így is előnyben vannak ezen a téren. Persze kell is, hiszen a varázslók gondolom ebben a kiadásban is nehéztüzérségként funkcionálnak magas szinten.
Spellcasting Bonus: Itt fordított a helyzet. Csak varázshasználóknak van. A Varázslónak 1-5 1-20 szinteken, a papnak is 1-5.
Aztán felszerelés, leírás, jellem (beállítottság), stb. sallangok amik egyedivé tesznek egy karaktert.
Ennyi röviden a karakteralkotás folyamata. Legközelebb a kasztokról lesz szó és azok összehasonlítása. Aztán a hátterek, specialitások, skillek, feat-ek lesznek kivesézve sorban.
DNDNext.jpg

Tűzhegy Kulcsai

2012.11.19. 11:33 grungi

Sziasztok,

150px-Warlock_25th.jpg
Első körben épp nem egy RPG témájú cikket írok. Konkrétan a Tűzhegy Varázslója c. könyv. táblás változatáról lenne szó. A könyv volt a nyitódarabja a Ian Livingstone és Steve Jackson fémjelezte sorozatnak a fighting fantasy lapozgatós könyvekből. Ami 1982-ben jelent meg és akkoriban sikert aratott, Magyarországra is eljutott a rendszerváltás környékén. A táblás változatot Steve Jackson 1986-ban adta ki a Games Workshop keretein belül. Ennek sikereiről nem tudok sokat, de amikor megtudtam, hogy létezik rögtön beszereztem egyet és kipróbáltam.

A játék mechanizmusa hasonló a könyvéhez, egyetlen komoly változtatás van, az pedig a varázsló kincsesládájának kulcsa. Ez az ami miatt kissé bonyolult lett a játék és talán ezért nem terjedt el annyira. Másik oldalról viszont növeli a feszültséget a játékosok között és izgalmas helyzeteket teremt. A játékban van 9 számozott kulcskártya, ezek közül random el kell helyezni 3-at a kincsesládához ami a legvégén a célban található. A többit szét kell osztani a játékosok között. Mindenkinek jut 1 v. 2 kártya, ha akad felesleg azt a leggyengébb karakterhez kell rendelni. Nos a cél, hogy végigverekedjük magunkat a labirintuson, legyőzve számtalan szörnyet, begyűjtve  tárgyakat, köztük kulcscsomókat, álkulcsokat és megfejteni a zár kombinációját, miután leöltük a sárkányt és a gonosz varázslót. Közben csapdák és érdekes npc-k várnak ránk akik vagy segítenek, vagy keresztbe tesznek nekünk, ez a mi döntéseinken is múlik. A kombinációt úgy tudhatjuk meg, hogy ha 1-est dobunk a kockával a lépéskor kihívhatjuk a többi játékost egy információcserére. Bemondunk egy számot (Jó esetben olyat amilyen kulcs nincs nálunk.) és mindenki köteles berakni egy kulcskártyát középre. Természetesen csak egy lehet igazi, a többiek olyat raknak be ami üres. Csak az a játékos nézheti meg aki kezdeményezte a cserét. Így tudomást szerezhet a helyes kombinációról. Ha mindenki üreset adott be, az azt jelenti, hogy a kérdéses szám a zárban van a kincsesládában. Ha talál számot, az azt jelenti, hogy rossz kódot mondott be. Több ilyen infócserével kideríthető az eredmény. Persze ez még kevés, meg kell találni a helyes kulcscsomót is, ha nincs meg akkor helyettesíthetjük a meglévő kulcscsomókon a helytelen számokat álkulccsal.

warlock_tabletop.jpg

Alapvetően jó a játék, főleg, ha a játékosok intrikálnak egymás ellen, ugyanis ha valaki megszerez egy létfontosságú tárgyat akkor azt el lehet lopni, rabolni stb. tőle. Van egy két tápos tárgy, mint az elf csizma ami 2 kockát biztosít a mozgáshoz, vagy a küklopsz szeme ami megöli azonnal a varázslót. A csaták izgalmasak, van egy-két érdekes hely, pl. a folyó, ahol több módon lehet átkelni mint a könyvben és az NPC-k is szinesítik a játékot, mint pl.a tolvaj, vagy a szerencsejátékos. Egyszeri kipróbálásra, esetleg egy hosszú téli estére ajánlott.


Üdv,

Grungi