Grungi RPG blogja

Ez a blog azért született, hogy megoszthassam véleményemet a világgal a szerepjátékokról. Bemutatók, kiegészítők, kalandok, beszámolók. Esetleg néha elkalandozok hasonló területekre, mint a táblás játékok például.

Friss topikok

DRTRPG

Címkék

5 (5) 5e (2) 5E (1) Age (1) AGE (1) ajánló (2) Alapok (9) Auvron (1) Barcraft (1) Bemutató (10) Bolygó (2) castles (2) chaos (1) Citadell (2) Citadella (1) crusades (2) csatorna (2) cyberpunk (4) D&D (10) D20 (6) d6 (1) D6 (2) Deep (1) Destination (1) dnd (7) dnd 5E (1) dungeons (1) dynamic (1) eberron (1) Elemzés (14) elmélkedés (2) És (1) expanded (1) Expanse (1) Fantasy (2) faust (1) Fénytelen (1) Fighting (1) Five (1) HP (1) ismertető (5) Játék (12) Jumpstart (1) Kaland (7) kampány (2) karakteralkotás (2) Kard (1) kedvcsináló (1) Kék (1) Kém (1) kildar (1) Kit (1) KJK (2) kockák (1) Kockázat (1) Lost (1) Lost Mines of Phandelver tapasztalatok (1) M.A.G.U.S. (2) magas (1) Mágia (1) Mines (2) neurospasta (1) Next (2) of (1) Old School Essentials (1) Ose (1) Osztály (2) patreon (1) Phandelver (2) RED (2) rendszer (5) revised (1) roll20 (2) roll player (1) rpg (21) sárkányok (1) sci-fi (4) setting (1) siege (1) Star (1) Starter Set (3) Star Wars (1) star wars (1) Sunless (2) swords (1) System (1) szerepjáték (15) szinten (1) társasjáték (1) taverna (1) Torches (1) történelem (1) TRPG (2) Tűzhegy (1) twitch (1) ultramodern (1) updated (1) Varázsló (1) vlog (2) Witcher (1) youtube (2) Címkefelhő

Cyberpunk RED - Jumpstart kit rule book - gyors áttekintés

2019.08.11. 16:09 grungi

Helló Olvasók!

R.Talsorian Games-től megérkezett a legújabb CP játékuk a RED Jumpstart Kit-je a DriveThru-n keresztül.. Thx J Gray! Lássuk mit tartalmaz.

cp_red.jpg

 

 A tervek szerint jövőre érkezik a Cyberpunk 2077 videójáték 3 platfromon és ehhez készítettek egy kezdőszettet, alapkönyvvel, segédlettel, kalanddal és kicsi világleírással.

A világ:

Maga a PNP RPG nem 2077-ben játszódik, hanem 2045-ben. Ahogy a következő fülszöveg jellemzi röviden a RED korát:

"The 4th Corporate War’s over and the big dogs have retreated to their corners to lick their wounds. That leaves everyone else to fend for themselves in a shattered world.

And that’s just fine. ‘cause you’ve got interface plugs in your wrists, metal in your limbs, and chips in your skull. You’re wired in, loaded with chrome, and ready to take it to the Edge."

2020 után több háború és konfliktus rázta meg a földet és a szetting fő helyszínét az Egyesült Államokat, ill. ami maradt belőle. A földön, az égen és azon túl is háborúztak a cégek egymással. A háború egy nagy terrortámadással ért véget 2023-ban, azóta lassú épitkezés folyt, ezt a korszakot hívják a RED korának.
A lényeg nem változott, itt is a nagy cégek irányítják a világot, vannak akik együttműködnek velük, vannak akik harcolnak ellenük, a többség csak valahogy meg akar élni és túlélni. Van amikor a technológia segít ebben, van amikor a tudatmódosító szerek.

night_city.JPG

A rendszer:

Első látásra nincs nagy újdonság a szabályokban, szerkezetileg ugyanaz a kikristályosodott hagyományos szerepjáték a 90-es évekből. Megvannak az osztályok és főjellemzők 1-10 tartományban, d10 a dobás kódja. Dobókocka+Módosítók a Célszám ellen a próbák metódusa. Mindez engem megnyugtatott, mert nem örülnék, ha a jól kitaposott utat elhagyná a cég.
A főjellemzők terén bejött a REF mellé a DEX, eltűnt az ATTR, az MA MOVE lett. Bejött a WILL még ezek mellé. Minden más az eddigi rendszerben megszokott szerinti.
Osztályok, azaz ROLES terén nincs változás, a következő szerepek elérhetőek:

Rockerboys, Solos, Netrunners, Execs, Techs, Lawmen, Fixers, Medias, and Nomads.


Háromféle karakter létezik ebben a rendszerben: a Street Rat, az Edge Runner és a Complete Package. Az első egy szimpla template, a középső egy algoritmussal, random táblákkal megalkotott karakter, az utolsó pedig egy pontelosztásos rendszerben összeállítható kari. Ezekkel tetszőleges bonyolultságú szereplő készíthető.
Majd jön az életerő, ami egyenesen arányos a BODY tulajdonsággal, ahogy a sebzés küszöb és a halál elleni mentő. A sebzésküszöb tullképp SFÉ, a halál elleni mentő meg akkor kell, amikor haldoklik a karakter.
Képzettségek: Ahogy látom csökkent a számuk, igazodnak a korszellemhez. Használatuk még mindig a Tul+Képz.Érték+D10.  Itt is lesznek un. Role Skills, amik az egyes szerepek spec. tudását reprezentálják, de ezeket majd a teljes alapkönyvben részletezik.
Lifepath: Ez volt a kedvenc részem a 2020-ban, ezt a háttérgeneráló részt is megtartották, igaz egyszerüsített formában. Ez a rész magyarázza el, hogy kerül a punk a karakterbe.
A következő fejezet tárgyalja a cyberpunk másik alapkövét a cyberware-t. Vannak alap és extra cuccok. Az alap dolgok főleg az érzék és reflexerősítő eszközök. Itt elég rövid a lista, a lényegi részeket a teljes alapkönyvre tartogatják.
A következő ötödik fejezet tárgyalja az akció szabályait. Nincsenek őrületes változások. Pl. deklarálja a rendszer a Dnd 3e óta bevált 1 action+1 mozgás képletet. Majd tárgyalja a lehetőségeket, szerintem ez 90%-ban megegyezik a 2020 szabályaival. Ha esetleg valaki talált szignifikáns változást az jelezheti a kommentekben.
Olyan spec-t találtam, hogy bizonyos büntetéssel dobhatunk egy másik képzettséggel, ha valami nincs meg. Mint a Shadowrun skillfájánál, ahol minél távolabb volt egy skill egymástól, annál nagyobb volt a büntetés.
Hatodik fejezet a netrunning-ról szól, sajnos (vagy örömteli) a 2020-ban sem kellett hackelni, így itt sem fogom jellemezni. Szintén várok összehasonlító hozzászólást ebben a témakörben. Hét oldalt foglal el a 45 oldalas könyvben, szóval nem tűnik egyszerűnek.
Nyolcadik fejezet a harcról szól. Itt is kapott hangzatos nevet: Thursday Night Throwdown.
A távolsági harcnak ezek a képletei:
cp_red_ranged.JPGA közelharci pedig:
cp_red_melee.JPGSzóval itt sincs szerencsére nagyon új a nap alatt. ezeket fűszerezik még a sorozatlövések szabályai, a zárótűz, különböző robbanóanyagok, tézerek és kábítólövedékek speckói. Egy igazi 90-es évekbeli cyberpszichó elcsöppen tőlük. Némileg egyszerűsödtek a dolgok, pl. a különböző fegyvertípusok célszámai ötösével nőnek, de pl a sebzések még mindig xd6 és xd10-el dobódnak, szóval lehet szórni a kockákat.
Végül megtaláljuk a példakaraktereket.

worldbook.JPG

A következő nagy segédlet a Worldbook. Ez az 53 oldalas doksi tartalmazza a világ múltját, jelenét és kicsit a jövőjébe is betekint egy példakaland során. Megtudhatjuk, hogy mi történt a két kiadás idősíkja között. Rálátást kapunk, hogy néz ki a RED társadalmának jelene. Megtalálható az újjáépült Night City rövid leírása. Néhány példaszervezet leírása, eszközök, napi túlélési infók és mesélői tanácsok tarkítják. A kaland igen rövid téynleg csak arra jó, hogy a példakarakterekkel kipróbáljunk minden alap szitut. Cserébe utána kapunk cikk formájában kalandötleteket, ahogy a régi szép időben, csak itt színesben.

A csomaghoz tartozik pár segédlet, karakterlap, térképek, különböző képletek összegyűjtve egy helyre. Ha valaki szereti ezeket a régi 90-es évekbeli macsó, kőkemény dumákkal, pózolással teli világot, akkor a RED-et is szeretni fogja, engem megvett és várom a teljes kiadást. Kiváló design és beltartalom. Ne felejtsétek el addig is:

take_it_to_the_edge.JPG
A Jumpstart kit elérhető a következő helyen: https://www.drivethrurpg.com/product/279014/Cyberpunk-Red-Jumpstart-Kit?affiliate_id=892561

A bejegyzés trackback címe:

https://grungirpg.blog.hu/api/trackback/id/tr9315001260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása