Grungi RPG blogja

Ez a blog azért született, hogy megoszthassam véleményemet a világgal a szerepjátékokról. Bemutatók, kiegészítők, kalandok, beszámolók. Esetleg néha elkalandozok hasonló területekre, mint a táblás játékok például.

Friss topikok

DRTRPG

Címkék

5 (5) 5e (2) 5E (1) Age (1) AGE (1) ajánló (2) Alapok (9) Auvron (1) Barcraft (1) Bemutató (10) Bolygó (2) castles (2) chaos (1) Citadell (2) Citadella (1) crusades (2) csatorna (2) cyberpunk (4) D&D (10) D20 (6) d6 (1) D6 (2) Deep (1) Destination (1) dnd (7) dnd 5E (1) dungeons (1) dynamic (1) eberron (1) Elemzés (14) elmélkedés (2) És (1) expanded (1) Expanse (1) Fantasy (2) faust (1) Fénytelen (1) Fighting (1) Five (1) HP (1) ismertető (5) Játék (12) Jumpstart (1) Kaland (7) kampány (2) karakteralkotás (2) Kard (1) kedvcsináló (1) Kék (1) Kém (1) kildar (1) Kit (1) KJK (2) kockák (1) Kockázat (1) Lost (1) Lost Mines of Phandelver tapasztalatok (1) M.A.G.U.S. (2) magas (1) Mágia (1) Mines (2) neurospasta (1) Next (2) of (1) Old School Essentials (1) Ose (1) Osztály (2) patreon (1) Phandelver (2) RED (2) rendszer (5) revised (1) roll20 (2) roll player (1) rpg (21) sárkányok (1) sci-fi (4) setting (1) siege (1) Star (1) Starter Set (3) Star Wars (1) star wars (1) Sunless (2) swords (1) System (1) szerepjáték (15) szinten (1) társasjáték (1) taverna (1) Torches (1) történelem (1) TRPG (2) Tűzhegy (1) twitch (1) ultramodern (1) updated (1) Varázsló (1) vlog (2) Witcher (1) youtube (2) Címkefelhő

Körültekintés a szerepjátékos közösségi finanszírozásban

2020.02.11. 07:55 grungi

 

Üdv,

 

Volt egy posztom a szerepjátékos vlogokól csatornákról: https://grungirpg.blog.hu/2018/08/19/szerepjatekos_stream_per_vlog_ajanlo

Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy írjak egy cikket azokról, akik valamilyen formában bevételt szereznek a szerepjátékos témában készült anyagok előállításából. Ezek lehetnek profitorientáltak és nonprofit jellegűek is. Tehát olyanokat is bevettem, akik nem haszonra hajtanak, hanem figyelemre, elismerésre. Természetesen nem zárja ki, hogy egy ilyen csatorna befut és anyagilag is kompenzálja később az alkotót.


Szerény véleményem szerint magyar nyelven nem lehetséges valódi profitot termelni szerepjátékos tartalmakkal a közösségi médiában, ami eltart 1-3 embert. Szóval a cikkben szereplő tartalomgyártók egész biztos nem ebből lesznek milliomosok.

 

Kildar:

Friss játékosunk, egyelőre kevés videóval. Viszont relatíve magas nézettséggel. Álatalános szerepjátékos  témákat dob fel a vlogger, mint az utazós vagy a nyomozós kaland. Talán azért nagyobb az elérése, mint a csatorna kora és ismertségéből következne. Közösségi finanszírozás nincs mögötte.

https://www.youtube.com/user/88Kildar

Faust:

Egy ideje fut már stabilan, hasonlóan általános szerepjátékos vlog egyszemélyes szubjektív vélemények, elemzések különböző témákban. Kivitelezése nem rossz, helyenként kissé amatőr, de teljesen fogyasztható. Meglepően kevés állandó közönséggel. Finanszírozásról és annak kisérletéről nem tudok.

https://www.youtube.com/channel/UCJsHL3sBxR5kbSIQ-XlnlWQ

Roll Player:

A Taverna elindulása és a szerepjátékos közösségben való mérsékelt bukása után indult röviddel a Rollplayer csatorna. Két srác, Gábor és Murly terméke. Itt elsősorban különböző rendszerekhez tartanak bemutatójátékot. 1-8 alkalommal kb. 22-25 perc hosszú darabokban adnak le heti 2 kiadásban. Ezen felül vannak szabálymagyarázós videók, Q and A, stb. Valamint offline is szerveznek alkalmakat a srácok. Nézettségük videonként néhány száz, esetleg néha ezer fölé kúszik. Nagyjából egyenletes a feliratkozó növekmény, tavaly év közepén volt egy ugrás, talán a Dragon Age TTRPG-nek és a megosztó Daev vendégszereplésének köszönhetően.

Személyesen nekem  hullámzó az érdeklődésem a csatorna iránt, egyrészt objektíve nem minden rpg érdekel, amit feldolgoznak, másrészt helyenként kínos az a vicceskedés, amit beletolnak. (pl.: Kecskergető Lorgar)

Itt már van finanszírozás, eleve a közel 2K youtube feliratkozók után van lehetőség bevételt realizálni. A socialblade oldal szerint 6-95 dollárt ér havonta, de ismerve ennek a becslésnek a természetét inkább az alsó határ felé tendálhat az összeg. Patreon-on is nyomulnak, ott jelenleg 165 dollárnál járnak 17 támogatóval, ez sem az az összeg, amivel messze megy az ember, főleg két emberre. Ráadásul mindebben 1 év marketing van benne.

https://www.youtube.com/channel/UCpmuaFnt_okgj9mdvgdOCxA/featured

 Taverna:

Annakidején a szerepjátékos közösségben kisebb vihart kavart a Taverna jópofi egymás szavába vágó, ökörködős stílusa. Azóta nem tették le a lantot, dübörög tovább a "fiatalos" rpg csatorna. Ezt a projektet fiatal más területen kipróbált streamerek csinálják. Saját bevallásuk szerint szórakozásból, de szerintem másik részben híveket szerezni a többi projekthez. A törzsközönség itt is talán a fiatalabb korosztályból jön, akik streamérzékenyek az idősebbekkel szemben. Ahogy látom ma már némiképp visszafogottabbak, de a törzsközönség megtartása érdekében a marhulást nem lehet teljesen elhagyni.

Mostanra szereztek 53 patronust 455 dollár havi értékben. Socialblade stat szerint 5 és 73 dollár közötti tartományban mozog a havi bevétel youtube-on, ami szintén nem megbízható érték szerintem.

https://www.youtube.com/channel/UC-eyhbkTMe5qj8Z5sDV1lRw

Kockák és Sárkányok:

Egy ideje meg már a csatorna, vég nélkül készülnek a dnd-ről elemző, segítő videók. Főleg a kezdőket célozza meg ez a fórum. Helyenként változatos amatőr vendégekkel. A dizájn elég profi, köszönhetően a Dynamic Dungeons-nek.

Úgy tűnik a várt siker elmaradt, ezért patreon is indult, jelenleg 17 támogató havi 64 dollárt ad a videókészítésért. Socialblade 0.87 és 14 dollár közé értékeli a csatornát havi szinten, bár ha jól tudom 1000 feliratkozó alatt van és ez alapján nem jogosult realizálni bevételt. Lényegében lelkes amatőrök dizájnos külsővel.

https://www.youtube.com/channel/UCpiw4otOUVvHXNTpC66aomQ/featured

Dynamic Dungeons:

dynamic_dungeons.JPG

https://www.patreon.com/dynamicdungeons

Ha esetleg valakit kihagytam volna kérlek jelezzétek kommentben.

G

A bejegyzés trackback címe:

https://grungirpg.blog.hu/api/trackback/id/tr2015465438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frederick2 2021.01.14. 09:14:15

Látom, mindegyik általad említett vlogger a Youtube-ra gyártja a tartalmat. Az eszükbe sem jutott, hogy a Youtube mellett más felületre is gyártsanak tartalmat?

Gondolok itt elsősorban arra, milyen beteges irányba ment el a Google, a Youtube-n is:
grafomanpali.blog.hu/2020/12/13/bye_bye_youtube
És itt csak egy problémát említettem meg a sok közül.

A Baaadmovies az Indavideóra, a TheVR a Twitch-re is tölt fel tartalmat a Youtube mellett. A Youtube már egyáltalán nem az a biztonságos tér, ami régen volt. Sajnálatosan.

Frederick2 2021.01.14. 09:31:56

Azért látom, hogy Taverna ott van Twitch-en is. Jól teszik.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2021.01.28. 07:15:03

@Frederick2: Gondolom mivel ez a legismertebb platform.
süti beállítások módosítása