Grungi RPG blogja

Ez a blog azért született, hogy megoszthassam véleményemet a világgal a szerepjátékokról. Bemutatók, kiegészítők, kalandok, beszámolók. Esetleg néha elkalandozok hasonló területekre, mint a táblás játékok például.

Friss topikok

DRTRPG

Címkék

5 (5) 5E (1) 5e (2) Age (1) AGE (1) ajánló (2) Alapok (9) Auvron (1) Barcraft (1) Bemutató (10) Bolygó (2) castles (2) chaos (1) Citadell (2) Citadella (1) crusades (2) csatorna (2) cyberpunk (4) D&D (10) D20 (6) d6 (1) D6 (2) Deep (1) Destination (1) dnd (7) dnd 5E (1) dungeons (1) dynamic (1) eberron (1) Elemzés (14) elmélkedés (2) És (1) expanded (1) Expanse (1) Fantasy (2) faust (1) Fénytelen (1) Fighting (1) Five (1) HP (1) ismertető (5) Játék (12) Jumpstart (1) Kaland (7) kampány (2) karakteralkotás (2) Kard (1) kedvcsináló (1) Kék (1) Kém (1) kildar (1) Kit (1) KJK (2) kockák (1) Kockázat (1) Lost (1) Lost Mines of Phandelver tapasztalatok (1) M.A.G.U.S. (2) magas (1) Mágia (1) Mines (2) neurospasta (1) Next (2) of (1) Old School Essentials (1) Ose (1) Osztály (2) patreon (1) Phandelver (2) RED (2) rendszer (5) revised (1) roll20 (2) roll player (1) rpg (21) sárkányok (1) sci-fi (4) setting (1) siege (1) Star (1) Starter Set (3) star wars (1) Star Wars (1) Sunless (2) swords (1) System (1) szerepjáték (15) szinten (1) társasjáték (1) taverna (1) Torches (1) történelem (1) TRPG (2) Tűzhegy (1) twitch (1) ultramodern (1) updated (1) Varázsló (1) vlog (2) Witcher (1) youtube (2) Címkefelhő

Szerepjátékos stream per vlog ajánló

2018.08.19. 10:32 grungi

Hi,

Mostanában magyar fronton is elindult pár kezdeményezés, amelyek azt a célt tűzték ki, hogy igényesen bemutassák a szerepjátékot mozgókép formátumban. Van olyan, ami youtube vlog formátumban üzemel és van olyan ami a twitch-re is felmerészkedik, hogy élőben is bevonzza a hobbiba az érdeklődőket és visszatereljen olyanokat, akik korábban már játszottak. Lássuk, milyen csatornákat válogattam ki.

 

1. Kockák és Sárkányok 

A cím a szokásos D&D-s klisét követi és ez elárulja, hogy mi határozza meg a tematikát. Ezt a csatornát Dinnyés Gergely és Varga Zsolt üzemelteti, előbbit a mainstream médiából is ismerhetjük, a Puzsér istállóhoz tartozik, utóbbi fiatalembert csak a szerepjátékos közösség ismerheti szerintem. Többek között a D&D-s facebook csoport alapítója és moderátora. A csatorna meglátásom szerint elsősorban a kezdők bevezetésére szakosodott, egy profi játékos nem sokat profitál belőle. Látszik, hogy gyakorlott játékosok készítik, tisztességesen összerakott anyag mint design, mint tartalmilag, ugyanakkor mást nem tudok elmondani róla. Néha az az érzésem, hogy mintha lámpalázasak lennének a vloggerek, pedig nem élő az anyag és nem is kezdőkről van szó.

 Csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCpiw4otOUVvHXNTpC66aomQ

Az első adás:

2 Atusz

Szintén nem live tartalom. Atusz egy viszonylag kezdő szerepjátékos, de ennek ellenére a csatornáján szerintem ez nem látszik. A megvalósítás kiváló, a vlogger stílusa gördülékeny és a tartalom is meglepően profi, ahogy az előző esetben. A témák itt is a D&D körül forognak, karakteralkotás, szabálymagyarázatok, mesélői tanácsok. Régóta szerepjátszom, de nekem is néha sikerült hasznosat találnom a tanácsok között. Szerintem mindenképp érdemes támogatni a feltörekvő vloggert, ezt meg is tehetjük patreonon. Úgy látom, hogy mások is így látják, mert a nézettségben például erősebb, mint a K&S.

Patreon oldal: https://www.patreon.com/atusz

Csatorna címe: https://www.youtube.com/channel/UCjgxFIB8NL4HLY4f8ZckWxg

Első adás:

3.Taverna

Ez a csatorna egy jól felépített vállalkozás képét vetíti elénk. Előzményt találunk főleg amerikai példákban, például ott van a híres Critical Role. Itt megtalálhatunk mindent, amit egy modern marketinges ajánlani tud a geek kultúrának. Hétfőnként egy kb. 4 órás sessionben közvetítik egy háromtagú csapat (Dragonborn paladin, Tabaxi Sorcerer, Aasimar Bard) kalandjait, akik épp 2. szinten a Sunless Citadellbe ássék be magukat. Maga a játék elég profin kivitelezett, néha offolnak, meg azért megy a hülyéskedés is rendesen. Az vesse rájuk az első követ, aki ennél komolyabban veszi az RPG-t.

A körítés profi, van animált kandalló háttér, discord server, minijáték, patreon támogatási rendszer, szuper grafikai megoldások, közösségépítés. Egy szóval: marketing.

Hátrányként le lehet írni, hogy az agyondigitalizált session közben papíron vezetik a térképet, ráadásul úgy, hogy az ellenfelek kezdő pozíciója rá van nyomtatva. Ez nem illik a profizmushoz, ami jellemzi őket. Igaz a térkép külön kameranézetet kapott a taktikai módban, vagyis csata közben, azon kívül a nézők nem láthatják a térképet, ami szerintem rontja a közvetítés élvezeti értékét. Könnyedén megoldható lenne a térképezés egy virtuális terepasztallal, mint a Roll20 pl. Ráadásul ebben megvan a Sunless Citadel teljesen kidolgozva.

A srácok úgy tudom rendelkeznek némi videós előélettel, Paplovag a Bárd játékosa egyenesen befutott vlogger 100K+ követővel és a mesélőről is azt hallottam, hogy az E-Sport-ban ismert személy.

Patreon oldal: https://www.patreon.com/taverna

Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UC-eyhbkTMe5qj8Z5sDV1lRw

Twitch csatorna: https://www.twitch.tv/fusiontv1 (nincs önálló Taverna csatorna)

Első adás:

 

 Ennyi volt mára, remélem felkeltette érdeklődéseteket valamelyik csatorna. Ha esetleg ti is tudtok a fentieken kívül más igényes anyagokat kérlek jelezzétek a komment szekcióban.

 

Üdv,

G

A bejegyzés trackback címe:

https://grungirpg.blog.hu/api/trackback/id/tr714180407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Várnai 2024.03.10. 21:55:30

Hali, nem leltem kontakt infót, ezért ide írom, de nagyon kíváncsiak lennénk, hogy ha belelesel mit gondolnál a mi streamünkről :) Szintén magyar nyelven (oké-oké "némi" hunglisshal :D) Ha úgyérzed érdemes rá, hogy felkerüljön a listára örülünk, de ha nem akkor pedig ne aggódj megértjük azt is :)
www.youtube.com/@Huszadikoldal/
süti beállítások módosítása