Grungi RPG blogja

Ez a blog azért született, hogy megoszthassam véleményemet a világgal a szerepjátékokról. Bemutatók, kiegészítők, kalandok, beszámolók. Esetleg néha elkalandozok hasonló területekre, mint a táblás játékok például.

Friss topikok

DRTRPG

Címkék

5 (5) 5E (1) 5e (2) Age (1) AGE (1) ajánló (2) Alapok (9) Auvron (1) Barcraft (1) Bemutató (10) Bolygó (2) castles (2) chaos (1) Citadell (2) Citadella (1) crusades (2) csatorna (2) cyberpunk (4) D&D (10) D20 (6) d6 (1) D6 (2) Deep (1) Destination (1) dnd (7) dnd 5E (1) dungeons (1) dynamic (1) eberron (1) Elemzés (14) elmélkedés (2) És (1) expanded (1) Expanse (1) Fantasy (2) faust (1) Fénytelen (1) Fighting (1) Five (1) HP (1) ismertető (5) Játék (12) Jumpstart (1) Kaland (7) kampány (2) karakteralkotás (2) Kard (1) kedvcsináló (1) Kék (1) Kém (1) kildar (1) Kit (1) KJK (2) kockák (1) Kockázat (1) Lost (1) Lost Mines of Phandelver tapasztalatok (1) M.A.G.U.S. (2) magas (1) Mágia (1) Mines (2) neurospasta (1) Next (2) of (1) Old School Essentials (1) Ose (1) Osztály (2) patreon (1) Phandelver (2) RED (2) rendszer (5) revised (1) roll20 (2) roll player (1) rpg (21) sárkányok (1) sci-fi (4) setting (1) siege (1) Star (1) Starter Set (3) star wars (1) Star Wars (1) Sunless (2) swords (1) System (1) szerepjáték (15) szinten (1) társasjáték (1) taverna (1) Torches (1) történelem (1) TRPG (2) Tűzhegy (1) twitch (1) ultramodern (1) updated (1) Varázsló (1) vlog (2) Witcher (1) youtube (2) Címkefelhő

Expanse rpg ismertető

2023.03.03. 16:43 grungi

Sziasztok,

 

Egy-két éve beszereztem az Expanse rpg-t, ami egy AGE rendszerű játék és a Fantasy mellé egy Sci-fi változatra is kíváncsi voltam. Magát a világot és a sorozatot nem ismerem (bár jókat hallottam róla), alapvetően az AGE oldalárol közelítem meg a témát, de a világot tekintve külső véleményekre is támaszkodom. A kiadvány 2019-ben jött ki a Green Ronin gondozásában.
Lássuk milyen.

image1_1.jpeg

A könyv kívülről nagyszerű, keményfedeles színes nyomás szép grafikákkal és igényes kivitellel, ahogy egy modern rpg-től elvárja az ember. Ez a könyv tartós lesz.

Az elején egy hangulatkeltő novellával indít, aminek a címe: The last flight of the Cassandra. Majd a szokásos bevezető után, amiben kifejti a játék alapjait rögtön rátér a játékosokra vonatkozó fejezetekre.

Játékos szekció.

Ahogy más AGE rendszerű játékban itt is a 3d6+ability score+2 for ability focus (if any) módon működik a teszt. Mivel ez egy modern környezetben játszódik és ezért a tudás speciális lehet a próbákhoz a mesélő megkövetelhet fókusz követelményt, vagyis csak akkor próbálkozhatsz a teszttel, ha bizonyos fókuszod megvan. Pl: Intelligence (Cryptography)
A FAGE-ből ismert drámakocka is ismert ebben a játékban, 3 kockából kettő egyforma színű és ha egyformát dobunk rajtuk, akkor a harmadik kockával dobott értéket felhasználhatjuk (amellett, hogy a próba összegébe is beleszámít) és vásárolhatunk előnyöket, akciókat. Ez a Stunt. (A magyar FAGE fordításban bravúr.)
A játék ismer egy un. fortune pontot és ez a játék egyik kulcspontja. Egy kocka értékének kettő az egyhez alapon történő növelésére költhetők.
A rendszer basic, opposed, advanced és challenge teszteket ismer. A basic a normál próba, az opposed két aktív fél ellenpróbája, az advanced esetében időt és tervezést igénylő feladatok megoldására használjuk a próbát. Illetve próbákat mert itt sorozatot kell dobni amit egy sikerességi küszöb elérése érdekében tesszük. Pl.: útkeresés a vadonban.
A challenge test is egy hasonló sorozat, de minden dobásnak következménye van, növelheti, vagy csökkentheti a következő dobás esélyét. Pl.: navigálás az aszteroida mezőben.

Ezek után két kisebb fejezet jön a karaktereket jellemző állapotokról, mint a wounded, prone, stb. és az időkezelésről.

screenshot_2018_08_07_10_23_43_0.jpg

Karakteralkotás

A második fejezet a karakteralkotással kezdődik, és ez tökéletesen megfelel az ízlésemnek, gyors és változatos, játszható karaktereket kínál. Sajnos ezek a karakterek nem tűnnek beágyazottnak a forrásanyag univerzumába; igen, a marslakók (Martians), a földlakók (Earthers) és az övesek(?) (Belters) kapnak egy-egy bekezdést, de ennyi.
A Főjellemzők megegyeznek az FAGE rendszerben ismert 9 értékkel. Kidobjuk vagy választjuk rajtunk áll. Ezek után származást és hátteret választhatunk. Ez szokványos AGE metódus szerint megy, csak az Expanse világára szabva. Pl. Földiként nagyobb esélyünk van felső tízezerbe bekerülni és a hátterek is sci-fi lore szerinti példányok. Pl.: Bohemian, Cosmopolitan, Suburban. Azért arisztokrácia és a papság itt is szerepel, ha valaki ezekhez vonzódik. Következő lépésben profession-t vagyis foglalkozást választhatunk, itt is van az Artist-tól a Technician-ig minden releváns opció. Ahogy a háttér a foglalkozás is ad játéktechnikai előnyt, jellemzően valami focus-t (konkrét bónuszt ad), vagy talent-et (megnyit valamilyen lehetőséget), amivel a karakter specializálódik területekre, a háttér néha a főjellemzőt is növeli.
Majd motivációt választunk a Drive alfejezetben, amivel meghatározzuk a karakter általános céljait és támpontot ad a szerepjátszáshoz. Lehet mondjuk a karakter Builder, vagy Leader, stb. Itt is kapunk egy extra Talentet, ami illik a Drive-hoz.
A felszerelés és jövedelem fejezet jön, itt nincs kimatekolt jövedelem, hanem absztrakt módon income dobással határozzuk meg a beszerzéseink sikerét, amit módosít a társadalmi osztály és a pillanyatnyi anyagi helyzet és a ár a célszám.
Már csak a másodlagos értékek, mint védelem, szívósság, sebesség és szerencse (fortune) van hátra és a célok.

Egy leírás és név és dukál a karakternek, de erre már nem kínál konkrétumot a rendszer.

Fejlesztés

A rendszer szintalapú, mindenki egységesen kap szintenként fortune pontot, tulajdonságpontot, talentet, fókuszt, stb.

99f49fda14f03e84e208de864fc35892_original.png

Character Traits

A harmadik nagy fejezet a különböző képességek, fókuszok, talentek, stb. részletes kifejtésével foglalkozik, megtudhatjuk, hogy az egyes fejlődési fokozatok milyen előnyöket, lehetőségeket biztosítanak a karakterek számára?

Technológia és Felszerelés

A negyedik nagy fejezet pedig a felszereéssel, fegyverekkel, páncélokkal, szoftverekkel, robotokkal  foglalkozik. Nem túl vaskos, mivel nincs részletes felszereléslista így csak az ár és a funkció a kérdés típusonként. Pl. a fegyverekre is egy rövid táblázat van, ami 5 típusból ír le két értékkel egy adathalmot, ár és sebzés. A bevételre van egy külön alrendszer, a bevételeidet ki tudod meríteni és a napi dolgokra is oda kell figyelni, hogy ne fuss ki az anyagi lehetőségekből.

Játékmenet

A harcrendszerhez értünk. Hasonló, mint az FAGE rendszerben. Szép és gyors, úgy tűnik, hogy lefedik az összes alapot, amit egy gyors és őrült lövöldözés vagy verekedés során elvárhatsz. Megtaláljuk a kiváló drámakocka szabályt a lőszer kifogyására. Járműharc is szerepel, megint csak röviden.

Ebben a játékban rengeteg bravúr (stunt) van. Dobj egy sikeres duplát, és ellenőrizd a drámakockát, és költsd el a bravurpontjaidat. A következő kategóriákból választhatsz akciókat: Üldözés; Általános harc; Fegyver; Birkózás; Közelharc és Jármű. Összesen 59 bravúrt számolhatsz. Ahhoz, hogy a szabályok más részeiben a játék tempóját fenntartsuk, a játékosoknak (és a GM-nek) nagyon jól kell ismerniük ezeket a lehetőségeket, vagy menet közben kell választaniuk egyet. Következik a két másik típusú kulcsfontosságú találkozás: Felfedezés és Szociális, ezek is használnak bravúrokat. Kapunk pár tippet a downtime részre is, mint kutatás, munka, stb.

image0_1.jpeg

Űrjahók

Ebben a világban van lehetőségünk az űrutazásra, de csak az aszteroida mezőig. Mindenesetre kapunk pár szabályt az utazáshoz és szép képekkel illusztrált halyókat is bemutat a könyv. Különösen a naprendszer képe tetszik.
Természetesen űrcsatázni is lehet.
Az űr nagy dolog, és a fejezet a fikcióhoz illeszkedő, szépen bemutatott tudományos ismeretekkel indul. Tolóerő, gravitáció, tömeg, stb. Az űrcsaták halálosak egyes vélemények szerint, és ez határozottan része az Expanse rpg-nek. Kapunk egy példát is a hajók közötti csatára.

A világleírásra és történelemre most nem térnék ki, elképzelhető, hogy külön posztban ismertetem. Egyrészt nem tervezem egyelőre a mesélést ebben a világban, másrészt nem ismerem a szerepjáték alapját képző sorozatot. Annyit elárulok, hogy bolygó és más égitestszinten végigmegy a naprendszeren és a fizikai jellemzőktől a társadalmi viszonyokig.
Dióhéjban azoknak, akik nálam is tudatlanabbak: Ez egy Két évszázaddal később játszódó Hard Sci-fi, amiben egy naprendszerszintű konfliktus áll a középpontban.

Mesélői fejezet

Alapvetően az általános szabályokat fejtegeti részletesebben, próbák, mesélői feladatok, harc, szociális akciók, stb. Van egy The Churn nevű rész, ami véletlenszerű veszélyek kezeléséről szól. Van egy mutató, ami kritikus sikerekkor, találkozások megoldásakor, stb nő és ha meghalad küszöböt, akkor dobni kell eseményekre. Ezek kis kellemetlenségektől a komoly veszélyekig terjedhetnek. Alapvetően ez része az univerzumnak, vagyis egyfajta karmaként működik. Kapunk irányelveket a kalandalkotásra is és a kánonba való beillesztésre is.
A következő rész a veszélyekről szól, a The Expanse világa tele van velük, sugárzás, mérgező anyagok, betegségek, stb. A kaland során előforduló közvetlen bántalmak is előkerülnek ebben a fejezetben. Kapunk átlag ellenfeleket a bandatagtól a zombifélékig.

prototrouble.jpg

Jutalmak fejezet

A rendszer többek között hírnévvel jutalmaz, de nyerhetünk felvételt szervezetekbe, ranglétrán előrehaladást, kapcsolati tőke gyarapodás, stb.

Végül a sorozat bemutatása, vagyis a kampányszervezés és egy példakaland kap helyet a könyv végén.

Vélemény:

Alapvetően egy jól összerakott, tartalmas rendszerről van szó. Rajongók nem elégedettek, mert lore szempontjából kevés az anyag, viszont arra, hogy egy általános hard sci-fi játékot elindítsunk szerintem elégséges. Helyenként nagyon kellemes extrákkal. Kiváló kivitelben. Rajongóknak ajánlom a kevés lore ellenére, de másoknak is érdemes megnézni, akik egy kisebb léptékű hard sci-fi-t keres.

Üdv,

G

A bejegyzés trackback címe:

https://grungirpg.blog.hu/api/trackback/id/tr7118063054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása