Grungi RPG blogja

Ez a blog azért született, hogy megoszthassam véleményemet a világgal a szerepjátékokról. Bemutatók, kiegészítők, kalandok, beszámolók. Esetleg néha elkalandozok hasonló területekre, mint a táblás játékok például.

Friss topikok

DRTRPG

Címkék

5 (5) 5E (1) 5e (2) Age (1) AGE (1) ajánló (2) Alapok (9) Auvron (1) Barcraft (1) Bemutató (10) Bolygó (2) castles (2) chaos (1) Citadell (2) Citadella (1) crusades (2) csatorna (2) cyberpunk (4) D&D (10) D20 (6) d6 (1) D6 (2) Deep (1) Destination (1) dnd (7) dnd 5E (1) dungeons (1) dynamic (1) eberron (1) Elemzés (14) elmélkedés (2) És (1) expanded (1) Expanse (1) Fantasy (2) faust (1) Fénytelen (1) Fighting (1) Five (1) HP (1) ismertető (5) Játék (12) Jumpstart (1) Kaland (7) kampány (2) karakteralkotás (2) Kard (1) kedvcsináló (1) Kék (1) Kém (1) kildar (1) Kit (1) KJK (2) kockák (1) Kockázat (1) Lost (1) Lost Mines of Phandelver tapasztalatok (1) M.A.G.U.S. (2) magas (1) Mágia (1) Mines (2) neurospasta (1) Next (2) of (1) Old School Essentials (1) Ose (1) Osztály (2) patreon (1) Phandelver (2) RED (2) rendszer (5) revised (1) roll20 (2) roll player (1) rpg (21) sárkányok (1) sci-fi (4) setting (1) siege (1) Star (1) Starter Set (3) Star Wars (1) star wars (1) Sunless (2) swords (1) System (1) szerepjáték (15) szinten (1) társasjáték (1) taverna (1) Torches (1) történelem (1) TRPG (2) Tűzhegy (1) twitch (1) ultramodern (1) updated (1) Varázsló (1) vlog (2) Witcher (1) youtube (2) Címkefelhő

Old School Essentials

2024.01.13. 17:45 grungi

Helló! 

Old School Essentials áttekintés következik.

 afm_cover_c_2022_david_hoskins_13c53e3d-e120-43b0-8085-87d125f9aa7b.jpeg

Vitathatatlanul az utóbbi évek egyik legnagyobb sikertörténete az Old-School Essentials Classic Fantasy  és az Old-School Essentials Advanced Fantasy kiadása a szerepjátékok világában. Én magam is kipróbáltam már és most, hogy közeledik a magyar megjelenés szeretnék egy rövid ismertetőt közölni az egyes kiadványokról, amik OSE alatt megjelentek.

Az OSE jól megtervezett, kiválóan szerkesztett, és szép külsővel rendelkezik. A szabályok és a megjelenítés minimalista megközelítése nem von le az élményből, hanem inkább fokozza azt. A játék egyszerűen a Dungeons & Dragons Moldvay Basic és Cook/Marsh Expert (továbbiakban: B/X, bővebben itt) szabályrendszerének újrafogalmazása. Összevonták, megtisztították és modulárisan felépítették.

Így az alapszabályok a négy alapvető karakterosztályt tartalmazzák: Cleric, Fighter, Magic-User és Thief. (Megtartottam az eredeti megnevezéseket.) Ezen kívül létezik a három "demi-human" osztály is, a törpe, az elf és a félszerzet.(Itt lefordítottam a fajok neveit.) A szabályok különböző könyvekre vannak felosztva mind a PDF, mind a keményfedeles változatban, valamint egy kombinált szabálygyűjteményben.

 Old-School Essentials: Basic Rules

Ez az ingyenes 56 oldalas könyv az OSE termékvonal összes alapszabályát tartalmazza. Ha kézbe veszed, láthatod a stílusbeli változásokat a B/X-től az OSE-ig. Emellett ez a könyv nagyjából mindent lefed, amire most azonnal szükséged van a játékhoz. Tartalmazza a négy emberi osztályt, néhány szabályt, néhány varázslatot, néhány szörnyet és kincseket. Elég ahhoz, hogy ízelítőt adjon abból, milyen lesz az OSE. Ugyanolyan moduláris felépítésű, mint a B/X, így a dolgok megtalálása egyszerű, így több idő marad a játékra. Ebben az ingyenes változatban nincs belső grafika. Ha bizonytalanok vagytok az OSE-vel kapcsolatban, akkor ez a megfelelő eszköz a kezdéshez.

osebr.jpg

Old School Essentials: Core Rules

A Core Rules 80 oldalas, és az OSE vonal lényegét járja körül. Ez az alapvető Essentials. Ez a könyv foglalkozik a tulajdonságokkal általában, a játékmenetekkel és az összes szükséges alapszabállyal. A harcot külön tárgyalja. A mágia is kap egy kis figyelmet, általános értelemben, beleértve a varázslatok fejlesztését és a varázstárgyak készítését is.
A szabályokat megtisztították az elődökhöz képest. A hangsúly itt is az olvashatóságon és a játszhatóságon van. mint az összes OSE könyvben, itt is minden szabály, minden bejegyzése egymással kapcsolódó oldalakon kerül bemutatásra. Tehát kinyitod a könyvet, és minden, amire az adott témában szükséged van, ott van. Csak ritkán kell majd lapozgatni. Ez szerintem nagy előny, én gyakran belefutok olyan problémába, hogy nem találok fontos adatot vagy szabályt. Főleg Ad&d 2E esetén volt nagy probléma.

Mivel az Basic és az Expert szabályok itt egyesítve vannak, a szóhasználatban takarékosság van. Több, mint egy praktikus index, az eredeti B/X alapszabályokból átveszi ezt a fogalmakat, és egy sokkal játszhatóbb játékká bővíti.

Az alapszabályok filozófiája éppen ez, minden, amire szükséged van a játékhoz, műfajtól függetlenül. A dobozos készletben  a Classic Fantasy Genre Rules tartalmazza ezeket a szabályokat. Egyszerűbben fogalmazva tehát ez a Basic D&D. Szükséged van a Genre Rules készletre ahhoz, hogy használni tudd a Core Rules-t, de van benne elég, ha feltörekvő játéktervező vagy, hogy sajátot alkoss. 
A könyvben van néhány  jó régies hangulatú grafika is.

 osecr.jpg

Old-School Essentials Classic Fantasy: Genre Rules

Ezek a szabályok lehetővé teszik, hogy bármilyen "Basic Fantasy" stílusú játékban játszhass. Itt kapjuk meg a karakterosztályainkat: a Cleric, a Fighter, a Magic-User és a Thief, valamint a három fajkasztot: a Törpe, az Elf és a Félszerzet. Ha ismered az 1981-es Basic/Expert játékokat, akkor ez hazai terep számodra. Az emberi osztályok a 14. szintre korlátozódnak, a fajkasztok pedig változóak.
Az osztályok mellett (a könyv többé-kevésbé fele) kitér a felszerelésekre, a lovakra, a bérencekre és az erődök építésére. Szóval igen, minden, ami az 1. szinttől a 14. szintig vagy nyugdíjazásig érinti a játékosokat.
Ez a három kötelező könyv egyike a játékosok által. A többi az alapszabályok, majd a papi és a varázslói varázslatok (ha valamelyik osztályt játsszák). Itt már színes grafikát kapunk.

 osegr.jpg

Old-School Essentials Classic Fantasy: Cleric and Magic-User Spells

Maga a könyv 48 oldalas, és a játékban található összes Cleric és Magic-User/Elf varázslatot tartalmazza.
A papi varázslatok az 5. szintig, a mágiahasználó varázslatok pedig a 6. szintig tartanak, ahogy az a B/X forrásokból várható. A modularitás hatalmas áldás ennek a könyvnek és a játéknak. Egy új osztály hozzáadása, mint a druida vagy az illuzionisták? Egy új könyv hozzáadása egyszerű! A bővíthetőség itt a kulcs.

 osecms.jpg

Old-School Essentials Classic Fantasy: Monsters

Szintén 80 oldalas, ez a könyv a szörnyekről szól, és semmi másról. A statblokkok tömörek, és a leírásokban nincs semmi olyan habosítás, mint a későbbi kiadásokban. Vannak NPC találkozási táblázatok és HD szerint felsorolt szörnyek is. A könyv hasznossága megkérdőjelezhetetlen.

 osem.jpg

Old-School Essentials Classic Fantasy: Treasures

Ez lefedi az összes várható kincset. Ugyanaz a világos és tömör elrendezés látható itt is, mint az összes könyvben. 

 oset.jpg

A Basic Rules kivételével ezek alkotják a Boxed Set-et.

 

Old-School Essentials Classic Fantasy: Rules Tome (Ez a termék fog kijönni magyarul)

Ha a BECMI (bővebben itt) szabályok régi "Rule Cyclopedia" (bővebben itt) változatának rajongója vagy, akkor ez a kötet egy igazi csemege lesz számodra. A Rules Tome az összes "Core" és "Classic Fantasy" szabályt egy nagy és gyönyörű kötetben egyesíti. Három különböző borítóváltozat létezik. 

Ez a könyv a következőket tartalmazza:

Core Rules: A karakteralkotás és a fejlődés szabályai, kalandozás a dungeonben, a vadonban és a tengeren, mágia és harc.

 Classic Fantasy: Genre Rules: Hét klasszikus osztály (cleric, dwarf, elf, fighter, halfling, magic-user, thief), fegyverek és kalandozó felszerelések teljes listája, járművek, lovak és hajók részletes listája, bérelhető zsoldosok és specialisták, erődépítés szabályai.

Classic Fantasy: Cleric and Magic-User Spells: A 34 papi varázslat (1. és 5. szint között) és 72 mágiahasználó varázslat (1. és 6. szint között) teljes gyűjteménye, amelyet a játékosok vagy cleric, elf és magic-user osztályú karakterek használhatnak.

Classic Fantasy: Monsters: Több mint 200 klasszikus szörnyből álló válogatás, amely minden szintű kalandor számára kihívást jelent.

Classic Fantasy: Treasures: Kincsek: Több mint 150 varázstárgy tárháza.

Ezt vagy az egyes könyveket érdemes beszerezni? Ez rajtad múlik. A kombinált kötet nyilvánvalóan olcsóbb. De mindegyik élvezhető.

 thumbnail3rdprinting.jpeg

Old-School Essentials Classic Fantasy Referee's Screen

Ez a termék 10 oldalt tartalmaz (1 borító, 1 OGL oldal és 8 oldalnyi paraván) a szabványos 8 paneles, fekvő orientációjú paravánhoz. Vásárold meg a PDF-et, és nyomtassa ki őket. A borító grafikusa Peter Mullen. 

 

Old-School Essentials Advanced Fantasy

Az ismerős és egyszerű Basic/Expert szabályok AD&D-vel megfejelve.  Az AD&D-ben rengeteg szituációs szabály és versenyeken használt szabály volt, valamint olyan szabályok, amelyek a középkori realizmusnak tűnő dolgokat hivatottak lefedni.  Már amennyire ez valóságos egy olyan világban, ahol fél-elfek harcoltak sárkányok ellen mágiával. 

Az OSE-AF ezt lecsupaszítja az OSE-CF-ben található B/X stílusú szabályokra, majd hozzáadja azt, amit az emberek a legtöbbet használtak az AD&D-ből.  Nincsenek fegyversebesség-tényezők, nincs versenypontozás, csak D&D-stílusú játék.  

Az Advanced termékvonalnak két fő kiadványa van:

OSE-AF Player's Tome

A Player's Tome mindent tartalmaz, amit egy OSE-AF játékosnak tudnia kell. A könyv sok olyan szabályt részletez, amelyek az OSE-Classic Fantasy (vagy máshogy: Basic) szabályaiban is megtalálhatóak. Ez az új könyv azonban integrálja a "Basic" és a "Advanced" anyagot, néhány megjegyzéssel az "Advanced Fantasy" részekhez. Az ember talán hajlamos lenne azt mondani, hogy erre a könyvre nincs szükség, ha megvan az OSE-CF könyv, de ez nem egészen így van. Bár kétségtelenül több osztály van benne, és több szörny a Referee Tome esetében, mégis elég sok új anyag van itt. Elég ahhoz, hogy az AF tartalmilag kétszer akkora legyen, mint a CF.

Ennek a könyvnek, és valójában az egész OSE-sorozatnak a legfőbb jellemzője az elrendezés. Minden anyag úgy van elrendezve, hogy minden, amit el kell olvasni, a szemközti oldalakon található. Így egy karakterosztály mindig két oldalt foglal el (páros és páratlan), hogy lapos elrendezésben minden egyszerre és könnyen olvasható legyen. Ez alól nagyon kevés kivétel van, és ez adja az OSE egyedi megjelenését.

Az Advanced Fantasy követi Advanced (d&d) névrokonát, és két külön dologra bontja a karakterfajt és a karakterosztályt.

Az OSE-AF könyvben kapunk:  Acrobat, Assassin, Barbarian, Bard, Cleric, Druid, Fighter, Illusionist, Knight, Magic-user, Paladin, Ranger, és Thief osztályokat.

Vannak még a "faj mint osztály" változatok is: Drow, Duergar, Dwarf, Elf, Gnome, Half-elf, Halfling, Half-orc, Human, és Svirfneblin. A maximális szint az embereknél 14, a többieknél változó. Minden faj/osztály kombináció részletesen le van írva. 

A következőkben a karakterfejlődésre, a felszerelésre, a teherállatokra, a szállításra és a legénységre vonatkozó útmutatók következnek.

A következő legnagyobb rész a Mágia, és ez tartalmazza a mágiát használó osztályok összes varázslatát. Mivel a maximális szint bármely ember számára 14, a varázslatok korlátozottak. Az isteni mágiát használók az 5., a varázslói varázslatok pedig a 6. szintre korlátozódnak. Ennek előnye, hogy a papok és a druidák egyenlőbb helyzetben vannak egymással, ahogy a varázslók és az illuzionisták is. Advanced névrokonuktól eltérően ez a könyv nem igényel varázslatkomponenseket, és egyéb részleteik sincsenek megadva. A varázslatok határozottan az alapformátumban vannak.

A könyv a kalandozással, a bérlőkkel és az erődök építésével zárul.

ose-af_player.jpg

OSE-AF Referee's Tome

Ez a könyv az OSE-AF játék működtetésével foglalkozik. Néhány részlet itt is ugyanaz, mint az OSE-CF-ben, de van benne elég szabálykiegészítés és pontosítás ahhoz, hogy érdemes legyen bárkinek, aki rendelkezik OSE-CF-fel.

Az első rész a játék és a kalandok mesélésével, valamint a dungeon és a vadon területek megtervezésével foglalkozik.

A következő rész, a Szörnyek, teszi ki a könyv nagy részét. Az összes régi OSE-CF kedvenc van itt, és a legtöbb Advanced korszakbeli szörny is. A mintegy 107 oldalon több mint 320 szörnyet kapunk.

A következő legnagyobb rész a Kincsek.

Szintén kapunk terepek, erődök és NPC-k szerinti szörnytáblákról szóló részeket.

Ennek a könyvnek is a fő jellemzője az elrendezés. Minden anyag úgy van elrendezve, hogy minden, amit el kell olvasni, a szemközti oldalakon található. Ez itt kevésbé nyilvánvaló, mint a Player's Tome-ban, de még mindig egy hangsúlyos jellemző.

ose-af_referee.jpg

Old-School Essentials Advanced Fantasy: Genre Rules

Az OSE moduláris felépítésének köszönhetően a "fejlesztett"-nek számító anyagok hozzáadása igen egyszerű. Igaz, nem ez az első Retro-Clone, amely ezt teszi, de ez itt ilyen elegánsan teszi.

Advanced Fantasy: Genre Rules új osztályokat és új fajokat ad hozzá. Új fajként kapunk drow-t, duergart, gnómot, fél-elfet, fél-orkot és svirfneblint (igen, mélygnómot!) Szintén a Advanced szabályokhoz hűen ez a könyv szétválasztja a fajokat és az osztályokat. Igazság szerint ez volt az Advanced játék egyik fő előnye, és ez itt is igaz. Az új osztályok közül kapunk akrobatát, orgyilkost, barbárt, bárdot, druidát, illuzionistát, lovagot, paladint és ranger-t. Vannak szabályok a többosztályúságra is. Néhány kiegészítő szabály a méreg és a mágia terén is szerepel.

Old-School Essentials Advanced Fantasy: Druid and Illusionist Spells

A papi és a varázslói könyvhöz hasonlóan ez a könyv a druidák és az illuzionisták varázslataival foglalkozik. A játék modularitása itt is kifizetődő. Játszhatsz Advanced szabályok szerinti druidákkal és illuzionistákkal, vagy használhatod a pap és a mágiahasználó osztályokat, illetve ezt a könyvet, hogy alap druidát és alap illuzionistát játssz, és még csak meg sem kell venned a Advanced Fantasy: Genre Rules szabálykönyvet. 
Ez a varázslatok szokásos tárházát fedi le ismét. 

Nem vagyok nagy rajongója ennek a műfajnak, de azt látom, hogy ezt a játékot komolyan összerakták és elég sokrétű igényt ki tud elégíteni. Mellé kapott egy szép tálalást. Az biztos, hogy meg fogom venni a magyar kiadást és esetenként beugrom egy oneshot-ra.

A rendszer eredeti angol kiadása itt érhető el: https://necroticgnome.com/

A magyar kiadó honlapja, ahol a terv szerint idén megjelenik az OSE Basic: http://rollinspublisher.unas.hu/ 

Üdv,

G

 

A bejegyzés trackback címe:

https://grungirpg.blog.hu/api/trackback/id/tr10018297647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása