Grungi RPG blogja

Ez a blog azért született, hogy megoszthassam véleményemet a világgal a szerepjátékokról. Bemutatók, kiegészítők, kalandok, beszámolók. Esetleg néha elkalandozok hasonló területekre, mint a táblás játékok például.

Friss topikok

DRTRPG

Címkék

5 (5) 5e (2) 5E (1) Age (1) AGE (1) ajánló (2) Alapok (9) Auvron (1) Barcraft (1) Bemutató (10) Bolygó (2) castles (2) chaos (1) Citadell (2) Citadella (1) crusades (2) csatorna (2) cyberpunk (4) D&D (10) D20 (6) d6 (1) D6 (2) Deep (1) Destination (1) dnd (7) dnd 5E (1) dungeons (1) dynamic (1) eberron (1) Elemzés (14) elmélkedés (2) És (1) expanded (1) Expanse (1) Fantasy (2) faust (1) Fénytelen (1) Fighting (1) Five (1) HP (1) ismertető (5) Játék (12) Jumpstart (1) Kaland (7) kampány (2) karakteralkotás (2) Kard (1) kedvcsináló (1) Kék (1) Kém (1) kildar (1) Kit (1) KJK (2) kockák (1) Kockázat (1) Lost (1) Lost Mines of Phandelver tapasztalatok (1) M.A.G.U.S. (2) magas (1) Mágia (1) Mines (2) neurospasta (1) Next (2) of (1) Old School Essentials (1) Ose (1) Osztály (2) patreon (1) Phandelver (2) RED (2) rendszer (5) revised (1) roll20 (2) roll player (1) rpg (21) sárkányok (1) sci-fi (4) setting (1) siege (1) Star (1) Starter Set (3) star wars (1) Star Wars (1) Sunless (2) swords (1) System (1) szerepjáték (15) szinten (1) társasjáték (1) taverna (1) Torches (1) történelem (1) TRPG (2) Tűzhegy (1) twitch (1) ultramodern (1) updated (1) Varázsló (1) vlog (2) Witcher (1) youtube (2) Címkefelhő

Esszenciális tapasztalatok - Dnd 5E Essential Kit bemutató

2020.08.14. 17:28 grungi

Sziasztok,

 

Csapatommal kipróbáltuk a tavaly megjelent Dungeons and Dragons 5E Essential Kit Roll20 verzióját. Ez a kiegészítő a kezdőknek szól. Lássuk, hogy milyen volt spoilermentesen.

A doboz fizikai kiadása tartalmaz mindenféle segédleteket, térképeket, kártyákat, kockákat, szabályfüzetet.

https://dnd.wizards.com/products/tabletop-games/rpg-products/essentials-kit

https://marketplace.roll20.net/browse/bundle/4386/essentials-kit-deluxe-edition

Roll20-on ezek nagyjából mind megvannak és azt az előnyt is biztosítja a formátum, hogy minimális előkészület szükségeltetik a játékhoz. Ha nem akarunk saját karaktereket, akkor a felkínált példakaraktereket elnevezik a játékosok és már indulhat is a játék. Természetesen helyben alkotott karakterekkel is le lehet játszani a kezdőszettet. nincs a kalandban semmi egyedi mozzanat, ami ezt megakadályozza. A példakarakterek elsősorban a kezdők kiszolgálását segíti.

Maga a kaland igazából találkozások gyűjteménye. 1-6. szintig kínál különböző helyszíneket a kiadvány, amelyeket külön is fel lehet használni. A legegyszerűbb egy épület egy darab szörnnyel, a bonyolultabbak már komolyabb dungeon-nek is elmennek.

Volt olyan helyszín, amit már az ismerkedéssel egybekötött estén kivégeztünk, igaz egyetlen szörny legyőzése és fogvatartottjának kimentése volt a cél. 2-3 órás alkalmaink voltak. Később, ahogy haladtunk előre azért többalkalmas helyszínek is akadtak komplex problémákkal, sőt egyes alküldetések összefüggésben vannak a fő kihívással, ami ha a mesélő akarja bármelyik helyen megjelenik, de véletlenszerű módszerrel is aktiválható. Utóbbi egy kicsit veszélyes lehet, ha 1-3 szinten történik meg, főleg ha nem kedvez a terep a karaktereknek.

Az egyes helyeken megoldandó konfliktusok, feladatok is változatosak, már amennyire a dnd-ben beszélhetünk erről. Mentés, szörnyvadászat, titokzatos mágikus rejtély, diplomácia, sírrablás is található köztük. Igaz az első dominál legfőképp. Ugyanis egy hatalmas erő megjelenése megzavarja a környéken élő szörnyeket és a békés polgárok veszélybe kerülnek miattuk, több ponton is a karaktereknek kell megmenteni a lakosságot. Alapvetően átszövi a modult a háborúk és a katasztrófák előszelének hangulata. Én erre rá is játszottam a véletlen találkozásokkal, illetve amikor elhárították a fő veszélyt, akkor a veszélyszintet letekertem és a főhőseim érezhették, hogy tényleg hatással voltak a világra.

A fejlődés milestone alapú, amit érdemes betartani, mert nincs xp rendelve az egyes megoldásokhoz. 1-3 szinten egy kaland 1-1 szint később két kaland 1 szint növekmény.

roll20_ess.jpg

A minikalandok nehézsége is változó. Sajnos az 5E egyik problémája itt is megjelenik. A szörnyek kihívás értéke nem mindig takarja a valóságot. Egy-egy helyen a túlerő, máskor egy a tervezők által alulértékelt immunitás, vagy túl sok tám/kör boríthatja a játékot. Szerencsére ha valakinek nem tetszik egy helyszín, akkor kihagyhatja és tervezhet sajátot, vagy akár véletlen találkozás is jöhet helyette. A legjobban azok járnak el, akik saját kampányukhoz használják ezeket a tartalmakat mellékszálnak. Én például nerfeltem egy-két komolyabb szörnyet. Máskor meg a csapat menekült.

A modul ezen felül még felkínál követőket, sőt a csatákban megjelenő szörnyek számát is helyenként is ehhez igazítja. Igaz pont a kifogásolt helyeken fix volt a létszám. Én nem használtam a követőket, mert így is elég nagy létszámot mozgattunk a térképen.

Kiknek ajánlom? Elsősorban olyanoknak, akik kezdőket akarnak bevezetni a hobbiba. Vagy kiégett veteránoknak, akik megunták az intrikus, világmegváltó epikus kalandokat és egy kis hagyományos csetepatéra vágynak.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam: a magyar nyelven idén jelenik meg a dnd 5. kiadása. Az eredeti starter kit és a Játékosok könyve már előrendelhető.

https://tuan.hu/Dungeons-and-Dragons-kezdokeszlet

https://tuan.hu/Dungeons-and-Dragons/Jatekosok-Kezikonyve-PHB


Üdv,

G

Képek forrása wizards.com és Roll20.

A bejegyzés trackback címe:

https://grungirpg.blog.hu/api/trackback/id/tr4415726930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása