Grungi RPG blogja

Ez a blog azért született, hogy megoszthassam véleményemet a világgal a szerepjátékokról. Bemutatók, kiegészítők, kalandok, beszámolók. Esetleg néha elkalandozok hasonló területekre, mint a táblás játékok például.

Friss topikok

DRTRPG

Címkék

5 (5) 5e (2) 5E (1) Age (1) AGE (1) ajánló (2) Alapok (9) Auvron (1) Barcraft (1) Bemutató (10) Bolygó (2) castles (2) chaos (1) Citadell (2) Citadella (1) crusades (2) csatorna (2) cyberpunk (4) D&D (10) D20 (6) d6 (1) D6 (2) Deep (1) Destination (1) dnd (7) dnd 5E (1) dungeons (1) dynamic (1) eberron (1) Elemzés (14) elmélkedés (2) És (1) expanded (1) Expanse (1) Fantasy (2) faust (1) Fénytelen (1) Fighting (1) Five (1) HP (1) ismertető (5) Játék (12) Jumpstart (1) Kaland (7) kampány (2) karakteralkotás (2) Kard (1) kedvcsináló (1) Kék (1) Kém (1) kildar (1) Kit (1) KJK (2) kockák (1) Kockázat (1) Lost (1) Lost Mines of Phandelver tapasztalatok (1) M.A.G.U.S. (2) magas (1) Mágia (1) Mines (2) neurospasta (1) Next (2) of (1) Old School Essentials (1) Ose (1) Osztály (2) patreon (1) Phandelver (2) RED (2) rendszer (5) revised (1) roll20 (2) roll player (1) rpg (21) sárkányok (1) sci-fi (4) setting (1) siege (1) Star (1) Starter Set (3) Star Wars (1) star wars (1) Sunless (2) swords (1) System (1) szerepjáték (15) szinten (1) társasjáték (1) taverna (1) Torches (1) történelem (1) TRPG (2) Tűzhegy (1) twitch (1) ultramodern (1) updated (1) Varázsló (1) vlog (2) Witcher (1) youtube (2) Címkefelhő

Vissza a gyökerekhez - Dnd 5E Kezdőkészlet áttekintés

2020.09.17. 09:56 grungi

Sziasztok,

 

Vallomással tartozom, én nem szeretem azokat a szerepjátékokat, ahol vég nélküli legózással és végtelen szabályjogászkodás mellett kell bonyolult harci helyzeteket megoldani. Nálam a csata legyen néhány körös, gyors és egyszerű matekos. Ezért a dnd 3. és 4. kiadástól tartózkodtam. Az előbbivel játszottam, de csak néhány szint erejéig és teljesen kielégített, nem akartam osztályok és képességek kombinálásával legyőzhetetlen combo-kat létrehozni.
Amikor indult az 5E playtest kíváncsi voltam és úgy voltam vele, hogy egész jó lehet, ha nem bonyolítják el. Aztán kijött és megtetszett, legalábbis az alacsony szintű tier mindenképp tetszett. Ugyan hiányoltam az expertise kockákat, de úgy voltam vele, hogy biztos az egyszerűsítés oltárán áldozták be. Pontosabban száműzték a Battle Master alkaszthoz. :) Több kampányt játszottam már 5E-ben az évek alatt, a többség kb. 1-6 szintű volt (egyszer mentünk el 10. szintig) és megerősített, hogy ebben a közegben érzem jól magam, ha szintezős játékról van szó. Ez az egyik ok, amiért megvettem a magyar nyelvű DnD Kezdőkészletét, bár játszottam, meséltem is a benne lévő Pahandalver elveszett bányái c. kalandot, de egyrészt gyermekeimnek jó lesz majd, másrészt meg jelezni akartam, hogy támogatom a magyar rpg kiadást. Alábbi képre kattintva ti is megtehetitek.

tuan_dnd.jpg

A termék.

No de térjünk rá a lényegre magára a termékre. A megadott időben érkezett, a csomagolása irreálisan nagy volt a benne lévő tartalomhoz képest, nem is beszélve arról, hogy a Dobozon belül is jócskán van hely. Némileg nagyobb a doboznak (és a csomagolásnak) a környezetvédelmi lábnyoma, mint kellene, de cserébe szép és igényes a dizájn. Előbbit betudhatjuk az amerikai kultúrának, ahol nem csak a szerepjátékos dobozok túlméretezettek, hanem kb. minden. :) Fizikai hibát nem tapasztaltam, de ismerősi körömben volt olyan, akinél gyűrött volt az egyik füzet és a nyomdafesték is elkenődött feltételezhetően gondtalan csomagolás során.
A doboz tartalmáról a következő kép árulkodik:

 kezdokeszlet_2.jpg

Az ár abban az esetben érvényes, ha bemegyünk az utcáról a boltba, az előrendelők ennél kedvezőbb áron kapták meg. Az árazása szerintem teljesen eltalált, a hazai piacon is versenyképes, főleg a kapott tartalom függvényében. Én pl. kb. 6-8 hónapig meséltem anno, igaz heti-kétheti 3-4 órába fér bele csak az rpg az életembe. Egy csapat akik több időt tudnak szánni rá átlag 4-5 teljes napos alkalommal lejátsza. Függ attól, hogy az egyes részekre mennyit szán a csapat és mennyi véletlen találkozás és más töltelék eseményt mesél be a DM.
Minden adott, hogy elkezdjük a játékot, a karakterek teljesen kidolgozottak, nevet meg előtörténetet kell adni nekik és teljesen játszhatóak. Igaz mivel nyomtatott a karakterlap érdemes átmásolni őket egy rendes kitöltetlen lapra, mert a szerepjáték sajátossága, hogy gyakran változnak a karakter értékei. Mivel ebben a dobozban található alapkönyv kivonat nem tartalmaz karakteralkotásra és fejlődésre vonatkozó részeket ezért a karakterlapokon találjuk meg azt a fejlődési utat, amit a készítők szántak a példakaraktereknek. Még a választott alosztály sincs megnevezve, csak egyszerűen leírja, hogy az adott szinten mit kell módosítani. Pl. harcos esetén csökkentsd 1-el a kritikushoz szükséges küszöböt. Lényeg, hogy egy komoly vonalvezetés mellett a kezdő játékos 1-5 szinten végig tud menni. Profik fanyaloghatnak ezen, de ez most nem nekik szól. Aki évek óta szerepjátszik és nem szeret semmilyen megkötést vegye egyenesen a Játékosok Kézikönyvét.

Szóval van egy kivonatos szabálykönyvünk, ami az alap mechanikákat tartalmazza, amik előfordulhatnak egy kezdő játékban, pl. a csatolt kalandban. A dobozhoz tartozó kaland a jól ismert Lost Mines of Phandelver, avagy Phandelver Elfeledett Bányái néven fut itt. Erről írtam már a linken megtaláljátok.
Van még a szükséges kockákból egy darab minden fajtából. Dobálgattam vele, kicsit fura a fogása, de szép mindegyik. Igaz 20-at nem sikerült dobnom még. :) Van még egy üres karakterlap, ami sajnos fényes nyomású, mert a hátulja egy reklám, ami felhívja a figyelmet a következő kiadványokra amelyek Tuan műhelyéből jönnek ki a következő hónapokban, években:
tuan_reklam_1.jpg

Az árnyas oldal.

"Vigyázz mert jön a bagabú a Recésfogúak törzséből és elvisz!" Ismeretlen félszerzet anyuka.

Ejtsünk szót egy kicsit a negatívumokról. Ez egy starter, vagyis tényleg egyetlen kalandra alkalmas, ha valaki a dobozon kívül akar kalandozni, akkor vagy rengeteg munkát fektet bele és kevés információra támaszkodik. Természetesen az interneten rengeteg ingyenes (legális és illegális) anyag van, amire támaszkodhat. A cég ügyesen találta ki, hogy ha rákapsz a játék ízére mindenképp be kell szerezned a Játékosok Kézikönyvét, mert a karakterfejlesztés ott van teljes mértékben leírva. Azért írom le, hogy bőven ne várjunk teljes értékű szabályrendszert NPC-k és kalandok nélkül, ahogy általában egy startert elképzel az egyszeri szerepjátékos.

Viszont itt térek rá a fő negatívumra.  Arra, hogy aki a magyar verzióval kezd, annak lesznek nehézségei a netes angol nyelvű anyagokkal. Ez tulajdonképp szerintem nem igazi hiba, hanem egyszerűen ez a természete egy fordításnak. Ismerjük a körülményeket is. A Wizards korábbi rossz tapasztalatok miatt szorosan fogja a lokalizációs projekteket. Az oldalkép, a szövegek hossza a dizájn nem térhet el az eredetitől, ráadásul bizonyos tulajdonnevek nem fordíthatók (Pl. Thundertree). Ez szerintem egy kicsit bekorlátozta a lehetőségeket. Aztán adott volt egy nyelvi és egy szubkulturális környezet, ez sem segíti a fordítót bizonyos esetekben. Pl. meg lehet említeni a HP körüli vitákat vagy egyes szörnyek elnevezését. Aztán valamiért a fordító csapat egy mesés jelleget is akart adni a magyar dnd-nek, ami szerintem kicsit hibás szemlélet, mert mégis csak egy hentelős, erőszakos akciójáték. Még akkor is, ha 12 éves kortól ajánlják, ebben a korban már mi kőkemény KJK-kat játszottunk, amiben 5 oldalanként volt egy instant halálos csapda. (Még mentő se volt. :) )
Ami konkrét problémát láttam az vagy csak szokatlan volt (Second wind->Újult Erő, Abjuration->Abjuráció), vagy kissé félrevitte a jelentést (Hit Point ->Harcerőpont, igaz itt pont az eredeti tartalom felé, de akkor pl. miért gyógyítással szerezzük vissza?), vagy volt olyan, ami távol vitte az eredetitől (Cragmaw->Recésfogúak). Valamint van a vicces kategória, amit a támogató csapat mémesítve fel is vállalt, mint valami kabalaállatot: Bugbear->Bagabú. :)

Ezekkel nem a fordítás minősége vagy az ízlés a probléma, hanem egyrészt van egy kialakult szleng, amit tudományos alapokra helyezve itt-ott felülbíráltak. Én megelelőnek tartom a bogármedve kifejezést, bármennyire helytelen etimológiailag, mert ez egy hobbi és nem egy tudomány. Pl. a HP-nál kiderült, hogy nem volt megrendelői kényszer mégis megtartották a rövidítést (másnál ez nem láttam) és egy olyan fordítást alkalmaztak, ami ténylegesen közelebb áll a teljes jelentéséhez, ámbár a magyar játékosok (elsősorban a 3. kiadás rajongói) teljesen jól elvoltak az életerő pont kifejezéssel. Hiszen hiába magyaráznak bele definíció szerint több tartalmat (szinte már átfedésbe helyezve az AC-val.), azt a játék során mindenki életerőnek kezel. Fizikai vagy mágikus erő okozta sebzés csökkenti, sebnek narráljuk (esetleg a kisebb veszteségeket nem), gyógyítással, pihenéssel termelődik vissza, stb. Vagy az említett varázstípusok, ott érdekes módon pont a kompatibilitás valósult meg, igaz nekem pl. mindig kutakodnom kell az emlékeimben, hogy az adott kategória mit is fed le, de ez már megvolt az eredetiben is. Szóval egy kicsit túlbölcsészkedték a témát a srácok. :) Szerencsére az aktív játékban ez ritkán jut szerephez.
Aztán ott van a kompatibilitás problémája, egy angolos játékos nehezen fog kommunikálni egy only hungarian játékossal, valószínűleg meg fogják találni a közös nyelvet, de biztos, hogy nem egyszerűen. Ráadásul úgy hallottam a belső pletykákból, hogy a Szörnyek könyve esetén lesznek még további vitatott elemek. Szóval, ahogy nő a kiadott anyag ez az oldala bonyolódik a terméknek ez az oldala.

Szerencsére, aki ezzel a kiadással kezdi, azt nem sújtja az előző bekezdésben felvázolt problémakör. Maga a termék szerintem jól összerakott és mint dizájnban, mint tartalomban megtartotta az eredeti előnyeit, ami magasra tette a mércét. Egyelőre hibákat, elgépelést, hiányzó részeket, stb. nem találtam egyelőre, igaz ez komolyabb vizsgálatot és összehasonlítást igényelne.

Azoknak ajánlom, akik teljesen nulláról kezdik és nem tudnak és nem is tervezik a mélyebb angol nyelvtudás megszerzését. Esetleg aki nagyon kezdő és nagyon fiatal játékosokat akar bevezetni a játék rejtelmeibe. Utóbbi esetben vagy érdemes megtartani a magyar termékvonalat, vagy rögtön az angolra váltani. Összeségében ez egy igényes, magyarra jól átültetett termék kis kompatibilitási problémákkal. Ajánlom megvételre és feltehetőleg a folytatásait is. Én magam már maradok az eredeti angol nyelvnél a termék fősodrában, de csak magyarul tudóknak ideális.

Üdv,

G

A bejegyzés trackback címe:

https://grungirpg.blog.hu/api/trackback/id/tr4616204050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lukáts Tiborc 2020.09.19. 10:58:01

Egy kezdőkészletért sokallom a 9 ezer ft árat, vmint ott van még a postaköltség is, vagyis összesen 10 ft kb. Ez csak egy vékony kis szabálykivonatot tartalmaz és pár előregyártott karaktert, összesen egy kalandot lehet vele játszani. Ha a Játékosok Könyve 15 ezer ft lesz, akkor ezt 5 ezer forintért lett volna korrekt úgy gondolom árulni, mert lényegében csak egy kis kóstolót tartalmaz a DnD rpg-ből. Aki hosszabb/komolyabb játékot tervez annak ezt nem érdemes beszerezni, ugyanis az ehhez szükséges információkat a Játékosok Könyve tartalmazza majd.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2020.09.19. 19:54:26

@Lukáts Tiborc: Valóban bizonyos szemszögből lehet drágának tartani. Én gyűjtői és egyéb okokból vettem meg.
Ugyanakkor aki nem akar ennyi pénzt kiadni annak van (közel)ingyenes megoldás is. (Feltéve ha mégis vállalod az angolt.)

Kockák valóban drágák, de mondjuk láttam 1000 ft alatt is szettet, egyébként meg számos kockadobó létezik neten, applikációkban. (Aki meg már aktív játékos, de még nem dnd-zett, annak valószínűleg van már kockája.)
Aztán ott van karakterlapok kérdése. Ezeket ingyenesen le lehet tölteni a Wizards oldaláról.
media.wizards.com/downloads/dnd/StarterSet_Characters.pdf

A kaland már problémás, legális forrásból nem beszerezhető, hiszen pont ez a fő selling point a Kezdőkészletben, de tudtommal a magyar dnd csoportban megosztotta valaki a fordítását. (Nem biztos, hogy a teljes.)
Ugyanakkor számos alternatíva létezik, akár angolul a dmsguild, de magyarul is sok kalandot írtak 5E alá.

Szabályok: www.5esrd.com/ vagy a magyar facebook-os dnd csoport megosztásai között van egy magyar verzió.

Üres karakterlap meg szintén számos akad az interneten.
Lényeg, hogy aki 0 forintot hajlandó áldozni a kipróbálásra, annak is megvan a lehetősége.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2020.09.21. 15:09:45

Jut eszembe, az előző kommentben említett dnd csoportos szabálykönyv fordításnak ez az eredetije: media.wizards.com/2018/dnd/downloads/DnD_BasicRules_2018.pdf

Ez több, mint a Kezdőkészletes, mert pl. karakteralkotás is van benne, igaz csak az alaposztályok alapverziói. Vagyis mindegyik osztályhoz csak egy alosztály van.

FélszipókásŐsmoly 2020.09.22. 08:22:31

Eredetileg 50 és 20 USD az alapár, amit kikötnek, függetlenül a kiadás helyétől. Előrendelve 6700 volt egyébként. Valóban nem egy létszükséglet ez a doboz, de hasznos a teljesen új a szerepjáték: kész kalandot kínál, kockákkal, kezdő karakterekkel.

A letölthető anyagok legfrissebb változataiért érdemes ezt az oldalt meglátogatni:
dnd.wizards.com/products/tabletop-games/trpg-resources/trpg-resources
A Basic Rules friss forrása pedig ez (most épp egyezik a grungi által linkelt változattal, de ha frissítik, akkor már el fog térni): dnd.wizards.com/articles/features/basicrules

AliExpressről lehet viszonylag olcsón beszerezni kockákat és mindenféle kellékeket (gyakran ingyenpostával).
süti beállítások módosítása