Grungi RPG blogja

Ez a blog azért született, hogy megoszthassam véleményemet a világgal a szerepjátékokról. Bemutatók, kiegészítők, kalandok, beszámolók. Esetleg néha elkalandozok hasonló területekre, mint a táblás játékok például.

Friss topikok

DRTRPG

Címkék

5 (5) 5e (1) 5E (1) ajánló (1) Alapok (6) Auvron (1) Barcraft (1) Bemutató (3) Bolygó (2) Citadell (2) Citadella (1) csatorna (2) cyberpunk (3) D&D (10) D20 (3) D6 (2) Destination (1) dnd (7) dungeons (1) dynamic (1) eberron (1) Elemzés (12) És (1) faust (1) Fénytelen (1) HP (1) ismertető (3) Játék (9) Jumpstart (1) Kaland (4) kampány (1) Kard (1) Kék (1) Kém (1) kildar (1) Kit (1) KJK (1) kockák (1) Lost (1) Lost Mines of Phandelver tapasztalatok (1) M.A.G.U.S. (2) Mágia (1) Mines (2) neurospasta (1) Next (2) of (1) Osztály (2) patreon (1) Phandelver (2) RED (1) rendszer (1) roll20 (2) roll player (1) rpg (13) sárkányok (1) sci-fi (4) setting (1) Star (1) Starter Set (3) Star Wars (1) Sunless (2) System (1) szerepjáték (7) társasjáték (1) taverna (1) TRPG (1) Tűzhegy (1) twitch (1) ultramodern (1) Varázsló (1) vlog (2) Witcher (1) youtube (2) Címkefelhő

Star System: Every Star A Destination

2020.09.23. 08:30 grungi

Üdv,

Napokban futottam bele ebbe az ígéretes kiadványba. Ugye nemrég írtam a Star Wars D6-os kiadásáról, ami meghatározó volt a korai rpg-s életemben. Nos a Star System: Every Star A Destination kampánykönyv pontosan ezt az életérzést próbálja visszaadni. Kértem sajtópéldányt, de nem bírtam megvárni a cég válaszát, ezért mindenképpen írok róla, ha megérkezik, ha nem.

Szóval a jelenlegi poszt csak reklámanyagok alapján készült. Ezek a neves személyek összeálltak, hogy újra megkapjuk azt az élményt új formában, amit átélhettünk a régi Star Wars rpg kapcsán:

  • Bill Smith (Line Editor, The Star Wars Roleplaying Game.)
  • Peter Schweighofer (Editor, The Star Wars Adventure Journal.)
  • Timothy S. O'Brien (Pirates & Privateers.)
  • Drew Campbell (Cynabar's Fantastic Technology: Droids.)
  • Gareth-Michael Skarka (D6 Space: Ships.)
  • Michael Kogge (Star Wars Adventure Journal.)
  • Wayne Humfleet (Heroes & Rogues.)

A setting.

 Ellátogathatunk a festői Tekazzilbe, ahol egy királyi társaság működik, amely a törvényeket opcionálisnak, a profitot pedig királynak tekinti. Értékes ősí műtárgyak mélyen a dzsungelekben. Őrültek, akik azt hiszik ők lesznek az elsők a keresésben. Polip kalózok az Arx gázóriás felett. Túlélés ókori szellemhajón ami csapdába esett az űr egy lerombolt szektorában. Tanúi lehetünk bürokraták bolygójának félelmetes erejének és teljes borzalmának. Lavírozhatunk ördögi űrakadémiák végzetes csatái között. Harc a túlélésért egy brutális faj ellen, amelyet régóta kihaltnak tartanak. Csatlakozhatunk egy rongyos xenoecológusok flottájához, akik megpróbálják megőrizni a galaktikus leviatánok kis falkáját.

És még egy kis promóció:

A galaxis hatalmas és könyörtelen ... különösen az ismert tér peremein. Odakint a kockázatvállalási hajlandóság lehet a túlélés záloga. Minden repülés veszélyt jelent, minden leszállópálya, csillagkikötő vagy űrbázis lehet a az elválasztó vonal élet és a halál között. 

Nos ez és más hasonló kalandok várnak ránk, ha belevágunk a Star System: Every Star a Destination világába.

Ha valakiben felkeltette az érdeklődést ez a kis bejegyzés, akkor ezen a linken elérheti a terméket:

Star System: Every Star a Destination.

A bolt oldalán elérhető egy 10 oldalas preview is, amiből látszik, hogy milyen szépen hozza a kiadvány a klaszikus D6 hangulatot.

Jó játékot!

G

Vissza a gyökerekhez - Dnd 5E Kezdőkészlet áttekintés

2020.09.17. 09:56 grungi

Sziasztok,

 

Vallomással tartozom, én nem szeretem azokat a szerepjátékokat, ahol vég nélküli legózással és végtelen szabályjogászkodás mellett kell bonyolult harci helyzeteket megoldani. Nálam a csata legyen néhány körös, gyors és egyszerű matekos. Ezért a dnd 3. és 4. kiadástól tartózkodtam. Az előbbivel játszottam, de csak néhány szint erejéig és teljesen kielégített, nem akartam osztályok és képességek kombinálásával legyőzhetetlen combo-kat létrehozni.
Amikor indult az 5E playtest kíváncsi voltam és úgy voltam vele, hogy egész jó lehet, ha nem bonyolítják el. Aztán kijött és megtetszett, legalábbis az alacsony szintű tier mindenképp tetszett. Ugyan hiányoltam az expertise kockákat, de úgy voltam vele, hogy biztos az egyszerűsítés oltárán áldozták be. Pontosabban száműzték a Battle Master alkaszthoz. :) Több kampányt játszottam már 5E-ben az évek alatt, a többség kb. 1-6 szintű volt (egyszer mentünk el 10. szintig) és megerősített, hogy ebben a közegben érzem jól magam, ha szintezős játékról van szó. Ez az egyik ok, amiért megvettem a magyar nyelvű DnD Kezdőkészletét, bár játszottam, meséltem is a benne lévő Pahandalver elveszett bányái c. kalandot, de egyrészt gyermekeimnek jó lesz majd, másrészt meg jelezni akartam, hogy támogatom a magyar rpg kiadást. Alábbi képre kattintva ti is megtehetitek.

tuan_dnd.jpg

Esszenciális tapasztalatok - Dnd 5E Essential Kit bemutató

2020.08.14. 17:28 grungi

Sziasztok,

 

Csapatommal kipróbáltuk a tavaly megjelent Dungeons and Dragons 5E Essential Kit Roll20 verzióját. Ez a kiegészítő a kezdőknek szól. Lássuk, hogy milyen volt spoilermentesen.

Körültekintés a szerepjátékos közösségi finanszírozásban

2020.02.11. 07:55 grungi

 

Üdv,

 

Volt egy posztom a szerepjátékos vlogokól csatornákról: https://grungirpg.blog.hu/2018/08/19/szerepjatekos_stream_per_vlog_ajanlo

Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy írjak egy cikket azokról, akik valamilyen formában bevételt szereznek a szerepjátékos témában készült anyagok előállításából. Ezek lehetnek profitorientáltak és nonprofit jellegűek is. Tehát olyanokat is bevettem, akik nem haszonra hajtanak, hanem figyelemre, elismerésre. Természetesen nem zárja ki, hogy egy ilyen csatorna befut és anyagilag is kompenzálja később az alkotót.


Szerény véleményem szerint magyar nyelven nem lehetséges valódi profitot termelni szerepjátékos tartalmakkal a közösségi médiában, ami eltart 1-3 embert. Szóval a cikkben szereplő tartalomgyártók egész biztos nem ebből lesznek milliomosok.

 

Retro Rovat - D6 Star Wars

2020.01.03. 14:38 grungi

Helló,

Ha már fellobbant a Star Wars láz én is elővettem pár hete a West End Games D6-os SW alapkönyvét, ami a Valhalla gondozásában jelent meg 1994-ben magyarul. Íme:

Az egyik kedvenc sci-fi szerepjátékom. Még a megjelenéskor vettem meg és játszottunk párat, de aztán a többiek nem igazán lelkesedtek és parkolópályára került. Egyébként nem rajongok túlságosan a Star Wars filmekért, meg szoktam nézni az egyes részeket, mert mint sci-fi érdekel, de rajongó távolról sem vagyok.
Viszont ennek a szerepjátéknak a rendszere elég jó ahhoz, hogy bevessük magunkat a galaxisba. Születtek újabb és jobbnak tartott Star Wars szerepjátékok, de számomra ez maga a SW rpg.

Auvron 2.0 - A Legendák Földje

2019.10.16. 07:52 grungi

!!!Reklám következik!!!

72277371_2872567846105759_1234602101720481792_n-600x848_1.jpg

Cyberpunk RED - Jumpstart kit rule book - gyors áttekintés

2019.08.11. 16:09 grungi

Helló Olvasók!

R.Talsorian Games-től megérkezett a legújabb CP játékuk a RED Jumpstart Kit-je a DriveThru-n keresztül.. Thx J Gray! Lássuk mit tartalmaz.

cp_red.jpg

 

 A tervek szerint jövőre érkezik a Cyberpunk 2077 videójáték 3 platfromon és ehhez készítettek egy kezdőszettet, alapkönyvvel, segédlettel, kalanddal és kicsi világleírással.

Retro Rovat - Kard és Mágia M.A.G.U.S. setting

2018.10.09. 21:57 grungi

Sziasztok!

 

Ebben a cikkben egy elfeledett klasszikus különleges feldolgozását szeretném bemutatni. Ez pedig a Kard és Mágia szerepjáték alapjaira épült Azael által készült rendszer lenne. Nincs külön neve, mert egy MAGUS fejlesztőversenyre íródott, talán legrövidebben a KéM MAGUS lehetne a címe.

Maga a Kard és Mágia szerepjáték 2008-ban került publikálásra, de jópár éve formálódott előtte több kampány során. Ez a játék egy érdekes elegyét adja az OSR-nek és a DnD 3. kiadásának. A hangulatot az előbbitől örökölte a rendszert az utóbbitól, igaz egyszerűsített formában, hogy igazodjon az OSR-hez. Ennek ellenére nem lett népszerű, nem terjedt el széles körben. Fénykorában is egy kis közösség játszotta. Volt amikor rendeztek KéM tematikus szerepjáték találkozót (ahogy most is a 10. évfordulóra), kalandmodulíró versenyt, de szép lassan feledésbe merült. Még azt a szerepet sem tudta igazán betölteni, hogy modderek mindenféle rendszereket fejlesszenek belőle a rendszermagot felhasználva. Egyetlen komolyabb mod készült, meg pár amatőr.

The Witcher TRPG - Avagy ahogy a M.A.G.U.S.-nak kellene kinézni.

2018.09.10. 20:57 grungi

Üdv Olvasók!

R.Talsorian Games-nek köszönhetően beletekinthettem a Witcher szerepjátékba, egy sajtópéldányon keresztül, lássuk, hogy milyen értékeket rejteget ez a mű:

A Witcher RPG a méltán híres Cyberpunk 2020 RPG rendszerét használja, ami szerintem nagyon logikus választás, mert a Witcher világának hangulata kisértetiesen hasonlít a nagy elődre, csak fantasy köntösben. Itt is underground hősök járják a vidéket pénzért és túlélésért küzdve. Sötét hatalmak árnyékában tengődnek és keresik a lét értelmét a puszta megélhetésen túl. Tudásuk, eszközeik és testüknek átalakításai olyan lehetőséget ad nekik, amik segítségével az átlag fölé emelkednek.

Szerepjátékos stream per vlog ajánló

2018.08.19. 10:32 grungi

Hi,

Mostanában magyar fronton is elindult pár kezdeményezés, amelyek azt a célt tűzték ki, hogy igényesen bemutassák a szerepjátékot mozgókép formátumban. Van olyan, ami youtube vlog formátumban üzemel és van olyan ami a twitch-re is felmerészkedik, hogy élőben is bevonzza a hobbiba az érdeklődőket és visszatereljen olyanokat, akik korábban már játszottak. Lássuk, milyen csatornákat válogattam ki.